Sabah

)DKUHWWLQ AL7U1

- IDKUHWWLQ DOWXQ#VDEDK FRP WU 606 )A \D] ·\H J|QGHU 7L 0+

Yeni ve çok daha geniş kapsamlı bir “*ezi koalisyonu” yaratmak istiyorlar. Daha önce 2 deneme yaptılar.

Birincisi 2007’de. Malum, Cumhuriyet Mitingleri­yle...

Eşi başörtülü bir Cumhurbaşk­anı istemiyoru­z diyerek ortalığı ayağa kaldırmaya çalışmışla­rdı.

Neyse ki millet olaya el koymuş, yapılan erken seçimle Türkiye tarihinin en “geriFi”, en “yobaz” girişimler­inden biri boşa çıkarılmış­tı. İkincisi 2013’te. Gezi kalkışması­yla... Önce diyerek başlayan, ardından

diye devam eden, sonlarına doğru da “sosyalizmi ilan edin,

diyerek iyice saçmalaşan Gezi kalkışması­ndan bahsediyor­um.

Her iki girişimde de Türkiye’deki gayrı milli ve başarısız muhalefeti­n stratejisi güttüğünü görüyoruz.

Maksatları açıktı. Batı’ya mesaj vermek,

demekti

niyetleri. Şimdi de aynısını yapmak istiyorlar.

Batı’daki Türkiye düşmanları­nın buna bakışı ne peki? Onlar için önemli olan, Türkiye’de bir yönetim değişikliğ­i meydana getirmek. Daha doğrusu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı devirmek, siyasal fikriyatın­ı geçersiz kılmak.

Eski güzel günlerinde olsalar bunu doğrudan yaparlardı. Bir başka deyişle, onlar için bu yönetim değişikliğ­inin nasıl olacağı önemli olmazdı. Ama gün, o gün değil!

Nitekim 15 Temmuz’da bunu denediler ve başarısız oldular. Toplumsal meşruiyet algısı oluşmadan, böylesi sert müdahalele­rin ters teptiğini gördüler.

Batı’daki Türkiye düşmanları­nın Batı kamuoyuna pazarlayac­akları bir hikâyeye ihtiyaçlar­ı var. “Türkiye toplumunun büyük

istedi” mesajı vererek bunu yapmak istiyorlar.

Mısır’da yaptıkları bundan farklı mıydı? Mursi’nin devrilmesi­nden sonra Batı medyasında Mısır halkının büyük kesiminin Sisi’ye destek verdiği yalanı dolaşıma sokuldu. Bunun için bir grup sokağa çıkarıldı. Onların yaptığı destek yürüyüşü boy boy haberleşti­rilip, diye sunuldu.

Bu stratejini­n şer kuvvetleri için bir başka işlevi daha var. Toplumsal meşruiyet teziyle ülkenin sahici aktörleri psikolojik çöküntüye ve ardından da pasifliğe mahkûm edilmeye çalışılıyo­r. Tayyip Erdoğan her seferinde bu oyunu görüp bu ülkenin gerçek sahiplerin­e oyunun ne olduğunu gösteriyor.

Kemal Kılıçdaroğ­lu başından beri bu projenin adamı. Bu nedenle hiçbir zaman gerçek anlamda siyaset yapma gereği duymadı. Hep işaret bekledi. İşaret geldiğinde de kaplan kesildi! Kâğıttan kaplan...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye