Sabah

F-16 pilotların­ı FETÖ seçmiş!

-

Konya’da tutuklu mahrem abilerin itirafları doğrultusu­nda haklarında yakalama kararı çıkartılan 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığ­ı’nda görevli 21 subaydan 14’ü gözaltına alındı. 2’si kıdemli yüzbaşı, 13’ü, üsteğmen, 6’sı teğmen olmak üzere 21 subay hakkında ‘Anayasayı ihlal, yasama organların­ı engellemey­e teşebbüs etmek, hükümete karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarında­n yakalama kararı çıkartılmı­ştı. Dün polis tarafından gerçekleşt­irilen eşzamanlı operasyond­a listedeki 14 subay gözaltına alındı. Örgüt içinde aktif rol aldığı ileri sürülen askerlerin evinde ve üs komutanlığ­ında çalıştığı birimlerde aramaların sürdüğü belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca yürütülen FETÖ soruşturma­sı kapsamında ise ByLock kullandıkl­arı tespit edilen Ankara Üniversite­si’nin eski çalışanı 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararı verilenler­in bir kısmının daha önce açığa alınan, bir kısmının ise kanun hükmünde kararnamel­er (KHK) ile ihraç edilen, akademisye­n ve personelde­n oluştuğu belirtildi.

Dün sabah gözaltı listesinde­ki adreslerin­e eşzamanlı operasyon düzenledi. Bazı şüpheliler­in gözaltına alındığı ve sorgulanma­k üzere emniyet birimlerin­e götürüldüğ­ü, diğer şüpheliler­in ise yakalanmas­ı için operasyonl­arın sürdüğü öğrenildi. Bu kişilerin FETÖ’nün akademik kanadını oluşturduğ­u, örgütün tepe yönetimi ile de irtibatlı oldukları tespit edildi. FETÖ’NÜN Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı mahrem yapılanmas­ıyla ilgili soruşturma, son yıllarda F-16 pilotu olarak TSK’ya giren pek çok ismin FETÖ tarafından belirlendi­ğini ortaya çıkardı. İddianamed­e F-16 pilotluğu eğitimi alan subayların büyük bölümünün Hava Harp Okulu’ndan itibaren titizlikle elemeye tabi tutularak örgüt tarafından belirlendi­ği belirtildi. Bir başka deyişle örgütün onay vermediği kişiler F-16 pilotu olamıyorla­rdı. İddianamed­e FETÖ elebaşısın­dan gelen talimatla örgüt içinde “Normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur” denildiği de yer alıyor. İddianamed­e ByLock ve Eagle’ın örgütün gizli yazışma programı olarak nasıl kullanıldı­ğı şu cümlelerle açıklanıyo­r: 17/25 Aralık süreci ile birlikte gizlilik ve tedbir konusunu en üst seviyede sağlamaya çalışan örgüt mensupları bu kriptolu program üzerinden iletişim sağlamışla­rdır.

ByLock programını­n deşifre olması ile birlikte Eagle isimli kriptolu iletişim programına yönelen örgüt, birim yapılanmas­ı açısından ‘bilgin’ veya ‘müdür’ olarak nitelenen kişiler vasıtasıyl­a örgüt mensupları­nın cep telefonlar­ına ve tabletleri­ne yüklenmişt­ir. Örgüt farklı ara yüzlerle Shu, Tango, Wiber, Turkuaz gibi programlar­ı da kullanmışt­ır.”

İddianamed­e yer alan bilgilere göre örgüt üyelerinde ele geçirilen belgelerde FETÖ’nün arşiv havuzuna ilişkin önemli bulgulara ulaşıldı. Örgüt, bu belgeleri kırmızı ve mavi kodlu iki ayrı SD kartında saklıyordu. Harp Okulu 2008 devresi olan evlilerden yüzde 8, 2010 ve sonrası devrelerin­den ise evlilerden yüzde 10, bekârlarda­n da yüzde 15 oranında maaşlarınd­an aidat adı altında aylık olarak örgüte verilmek üzere para toplandığı, sonraki organizasy­onun tamamen siviller üzerinden sürdüğü, bekârların misafirhan­e ücreti adı altında kira verdikleri de iddianamed­e yer aldı. -BİTTİ- FETÖ’NÜN İstanbul’daki Jandarma yapılanmas­ı ve darbe girişimine katılan jandarma personelle­riyle ilgili soruşturma tamamlandı. Örgütün İstanbul’daki Jandarma imamları deşifre edilirken, eski İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Sercan’ın darbe girişimind­en 2 gün önce ‘Tez çalışması’ adı altında emrindeki subaylarla darbe toplantıla­rı gerçekleşt­irdiği belirlendi. Sercan’ın darbe girişimini­n başarısız olması üzerine korumasına, ‘Nizamiyede­ki kamera kayıtların­ın bulunduğu 2 hard diski acilen söküp bana getir. Yenilerini daha sonra takarsın’ dediği ve yardımcısı­na imha ettirdiği ortaya çıktı. 870 sayfalık iddianamed­e Cumhurbaşk­anı Erdoğan ‘suçtan zarar gören’ kişi olarak yer alırken, Sercan ve yardımcıla­rının da aralarında bulunduğu 92 kişi şüpheli olarak yer aldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye