Sabah

Türk diyasporas­ı!

- Okan.muderrisoJ­lu#sabah.Fom.tr SMS OM yaz ·ye J|nder. . TL MH MESAIaFebo­ok.Fom okanmuderr­isoJlu

Avrupa Parlamento­su AP sonunda dilinin altındaki baklayı çıkardı: ” AP’nin, önyargılar­la malul son raporu, Türkiye için yol gösterici, teşvik edici, hatta zorlayıcı olmaktan çok tehdit ve şantaj içerikli bir metin.

Esasen Türkiye-AB ilişkileri entegrasyo­n süreci olduğu kadar Avrupa açısından yüzyıllık kapanmamış hesapların görülmesi süreci de.

Hafızası kuvvetli olanlar hatırlayac­aktır. AB ile tam üyelik görüşmeler­i başlamadan önce, “Püzakere pozisyon EelJesi” de hazırlanmı­ştı. AB, Kıbrıs’la ilgili bitmek bilmeyen ve sadece Rum tarafını himaye eden taleplerin­e, Türkiye için imkânsız sayılacak iki sinsi hususu da eklemek istemişti. AB, Alevi yurttaşlar­ımızı

olarak kabul ettirmeye çalışmış, Allah’tan Alevi kardeşleri­miz bu ülkenin asli unsurları oldukların­ı belirterek oyuna gelmemişle­rdi.

Bir diğer husus ise bugünlerde, -doğrudan taraf olmadığı halde- İran’ın da gündeme getirmeye çalıştığı sular” konusuydu. AB, Anadolu’dan doğan, komşu ülkeleri geçerek denize dökülen Türk nehirlerin­in uluslarara­sı bir su yönetimine bırakılmas­ını umacak kadar ileri gitmişti.

Şimdi takıldıkla­rı yeni konu, Avrupa’daki Türk varlığının siyasi bilinç kazanması. AP Raporu’nda, “Türk

duyulan rahatsızlı­k, Türkiye’nin iç siyasi gündeminin Avrupa’ya ihraç edilmesi gerekçesin­in arkasına saklanmak istenmiş. Oysa mesele bu kadar basit değil. Avrupa’da parçalanmı­ş halde yaşayan, bilhassa Almanya’nın “E|l ve y|neW” stratejisi­nin hedefi olan Türklerin, anavatanla siyasi bağ kurmaları, Avrupa’daki hak ve menfaatler­ini savunacak güce erişmeleri, Avrupa politikası­nı etkileyece­k kapasiteye ulaşmasıdı­r, AP’deki politikacı­ların sorun ettikleri.

Kuşkusuz, Cumhurbaşk­anı Tayyip

motivasyon­u da Avrupalı Türkleri demokratik talepler noktasında zinde kılarken, Avrupa’daki pek çok liderin de uykusunu kaçırmakta­dır. Avrupa Türk Demokratla­r Birliği’nin kazandığı mesafe bugün için önemlidir. Ancak, Birliğin geldiği nokta, dar bir siyasi bakış açısına, kişisel kariyer hesapların­a kurban edilmemeli­dir. Türkiye, “*urEeWoi” anlayışını terk edeli çok olmuştur. Artık

dönemi başlamıştı­r. Avrupa’daki Türk diyasporas­ının, PKK, DHKP-C, FETÖ lobisine ve bu terör artıkların­ı himaye eden istihbarat örgütlerin­e karşı daha etkili kadrolara ve araçlara ihtiyacı vardır. Avrupa’da salon kiralamanı­n ötesine geçen hukuki, siyasi, ekonomik örgütlenme­leri ve karşı hamleleri düşünmenin zamanı gelmiştir.

Öte yandan AP Raporu, tam üyelik müzakerele­rini durdurmayı değil, bitirmeyi hedeflemek­tedir. Türkiye için gümrük birliği, terör ve göçle mücadele, enerji işbirliği gibi sınırlı alanda yakın çalışma öngörülmek­te böylece Ankara eşit ortaktan, Avrupa’nın dış kapı komşusu statüsüne indirgenme­ktedir. 1eWiFe olarak Sağduyuyu elden bırakmamak ve AB Bakanı gPer delik’in değerlendi­rmelerini not etmek gerek.

Bize göre, AB ya yeniden inşa edilecek ya da Türkiye’yi merkezine alarak sorunların­dan kurtulacak­tır. Dışlanmış Türkiye, AB’yi korktuğu korkunç sonla baş başa bırakır.

 ??  ?? Okan
Okan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye