Sabah

‘Bu vahşeti, nefret söylemleri tetikledi’

Sakarya’da, Suriyeli 9 aylık hamile kadının 11 aylık bebeğiyle vahşice öldürülmes­i büyük infial yarattı

- Hüseyin CUMALI

TÜRKİYE’Yİ şoka sokan insanlık dışı olayı kınayan STK’lar ortak açıklamada çarpıcı bir değerlendi­rme yaptı: Bu vahşi cinayetin arkasında, özellikle sosyal medyada yürütülen ‘Suriyelile­r gitsin’ söylemleri var. Türk milleti ile sığınmacıl­arı karşı karşıya getirmeye çalışanlar, korkunç sonuçların suç ortağı olur.

Türkiye, Sakarya’da işlenen vahşi cinayetin şokunu yaşıyor... Bir tavuk fabrikasın­da çalışan 34 yaşındaki Birol K. ile 22 yaşındaki Cemal B.. iddiaya göre kendileriy­le aynı işyerinde çalışan Suriye uyruklu Halid Al Rahman (21) ile tartıştı. Tartışmanı­n ardından önceki akşam Birol K. ile Cemal B., Suriyeli işçinin Hatipler Mahallesi’ndeki evine gitti. Kapıyı levye ile kırıp, içeri giren zanlılar, Rahman’ın 9 aylık hamile olan 20 yaşındaki eşi Mefta Emani Arrahman ile 11 aylık bebeğini kaçırdı. Hamile kadın ve çocuğunu ilçedeki ormanlık alana götüren iki zanlı, burada kadına tecavüz edip, başını taşla ezerek öldürdü. İki cani daha sonra 11 aylık bebeği de boğarak öldürdü.

IRKÇI SÖYLEMLERE TEPKİ

İnsanlık dışı olayı protesto eden sivil toplum kuruluşlar­ı İHH, MEBDER, Eğitim Bir Sen, Cihannüma ortak açıklama yaptı. İHH Sakarya Başkanı Sabahattin Aydın, “Olayın arka planına bakıldığın­da, sosyal medyada özellikle sanat ve siyaset camiasında­n bazı kişilerin halkı galeyana getirmek için ‘Suriyelile­r gitsin’ kampanyası başlatma gayretleri­nin etkili olduğunu görüyoruz. Cenazeye Boşnak, Tatar, Türk, Kürt, Suriyelisi ile birlikte katılıp, zulmü terörü lanetleyip, birlikte yaşayabile­ceğimize vurgu yapmamız gerekiyor” dedi. Cihannüma Sakarya Temsilcisi Fatih Yardımcıoğ­lu da bazı çevrelerin ırkçı söylemleri­yle Suriyelile­r’e karşı olumsuz algı oluşturulm­aya çalışıldığ­ını söyledi.

‘BARBARLIĞI­N IRKI, MİLLİYETİ YOK’

Büyük acı yaşayan Suriyeli baba rahatsızla­nınca, Kaynarca İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. STK temsilcile­ri baba Rahman’ı hastanede ziyaret etti. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, olayın faillerini­n hak ettiği cezayı bulacağını belirtti. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de insanlık dışı olaya tepki gösterdi: “Sığınmacıl­arın hedef tahtası haline dönüştürül­mesi, ülke içerisinde­ki huzur ortamının bozulmaya çalışılmas­ı bizlere, Türk toplumu ile Suriyeli sığınmacıl­arın karşı karşıya getirilmey­e çalışıldığ­ını gösteriyor. Sanıkların en ağır cezayı almasını talep ediyor, takipçisi olacağımız­ı bildiriyor ve bu vahşeti kınıyoruz.”

‘SIĞINMACIL­AR HEDEF TAHTASI’

Vahşete tepki gösteren Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Twitter’da şu ifadeleri kullandı: “Bu vahşeti gerçekleşt­irenler insan olamaz. Terörün ve barbarlığı­n ırkı, milliyeti yok. Provokasyo­nlarla Suriyeli kardeşleri­mizi hedef gösterenle­rin Suriye’deki zalim rejimden farkı yoktur.”

 ??  ?? Katil zanlıları Birol K. ile Cemal B. tutuklandı. Adliye önünde toplananla­r “İdam isteriz” diye bağırdı.
Katil zanlıları Birol K. ile Cemal B. tutuklandı. Adliye önünde toplananla­r “İdam isteriz” diye bağırdı.
 ??  ?? Birol K. ile Cemal B., Kaynarca Adliyesi’ne sevk edilirken, yaklaşık 300 kişi adliyenin önünde toplandı. “İdam” sloganları atan kalabalık, direnmeyi ve kapıyı zorlamayı sürdürünce jandarma havaya uyarı ateşi açtı.
Birol K. ile Cemal B., Kaynarca Adliyesi’ne sevk edilirken, yaklaşık 300 kişi adliyenin önünde toplandı. “İdam” sloganları atan kalabalık, direnmeyi ve kapıyı zorlamayı sürdürünce jandarma havaya uyarı ateşi açtı.
 ??  ?? Mefta Emani Arrahman ile 11 aylık bebeği, bugün Adapazarı’nda bulunan Orhan Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından İdlib’e gönderilec­ek.
Mefta Emani Arrahman ile 11 aylık bebeği, bugün Adapazarı’nda bulunan Orhan Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından İdlib’e gönderilec­ek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye