Sabah

Şef Ebru dünyaya Türkiye’yi tanıtıyor (

-

bru Baybara Demir’i, yıllar önce 0ardin’de &erFis 0urat

yaptığı güzel yemekler ve yöre kadınların­a verdiği destekle tanıdık. Terör nedeniyle bölgede turizm zora girince Demir, konakta çalışan kadınlar işsiz kalmasın diye 3roMesi’ni devreye sokarak onlara yeni iş alanları açtı.

Şef Ebru, şimdi de Türkiye’nin adını dünyanın en prestijli şef yarışmalar­ından olan BasTue &ulinary :orld 3ri]e’a

gdülleri

taşıdı. Hatta

arasına girdi. Sonuçlar 18 Temmuz’da açıklanaca­k. Demir birinci seçilirse ekimde İspanya’ya ödül almaya gidecek. Aslında bunun da bir önemi yok çünkü onun hikâyesi hepimize umut veriyor ve müthiş bir ülke tanıtımı yapıyor. Basque Culinary Center sadece mutfak yeteneğine bakmıyor, bu yeteneği sosyal sorumluluk projesiyle birleştire­n şeflere projektör tutuyor.

da yöre kadınların­a istihdam fırsatı ve Suriyeli mülteciler­in entegrasyo­nunu hedefleyen Harran *astronomi 3roMesi’ni Şef Ebru ile hayata geçiriyor. Kaymakam Harran’a turistleri­n ilgisini görüyor ama iyi hizmet alamadıkla­rını fark ediyor. Hazırladık­ları proje, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliğ­i tarafından beğenilinc­e düğmeye basılıyor.

Demir, Harran’da yaşadığı mülteci kampından Suriyeli ve yöre kadınlarıy­la bir araya gelip yemek kültürünü ortaya çıkarmak için eğitimlere başlıyor. 13’ü Suriyeli toplam

geçiyor. Projeye destek veren Eataly’de Cercis Murat Restoranı açılıyor, kadınlar İstanbul’a gelip İtalyan mutfağında yöresel yemek yapıyor. 160 kadından 108’i sertifika almayı başarıyor. Şu anda Harran projesi üçüncü aşamada. Kaymakamın desteğiyle restoran için inşaat başlamış. 1 yerel yemek Ye 4

de kayıt altına alınmış. Bu yemekler adlı kitapta bir araya getiriliyo­r.

Ebru Baybara Demir durmuyor. Hayatım Yenibahar altında, Mardin’de dil sorunu yaşayan Suriyeli mülteci çocuklara yönelik Oyun Terapi Merkezi açıyor. ODTÜ’lü sosyolog Ezgi Ökse’nin çocuk oyun terapisi projesine Danimarkal­ı bir şirketten 900 bin euro yardım almayı başarıyor. Dernek, açacağı merkezde ilk yıl 100 çocuğa oyun ve travma terapisi yapacak. Normal şartlarda bir yılda dili ancak öğrenen çocuklar bu yöntemle 3.5 ayda öğreniyor. Şef Ebru’ya proje çok.

Yolu açık olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye