Sabah

15 Temmuz’u, NATO ve Pentagon biliyordu

İslami oluşumları araştıran, Utah Üniversite­si profesörü Hakan Yavuz: 15 Temmuz’un dış ayağı da var. Cumhurbaşk­anı’nın dik duruşu FETÖ’nün belini kırdı. FETÖ’nün önceliği dini değerler değil güç ve iktidar

-

FETÖ hakkında yurtiçi ve dışında birçok çalışma yapıldı. Bunlar arasında hiç şüphesiz en çok, ABD-Utah Üniversite­si Siyasal Bilgiler Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Yavuz’un çalışmalar­ı dikkat çekti. Türkiye’deki İslami oluşumları yakından takip eden Hakan Yavuz bir dönem Fethullah Gülen ve çevresiyle de ilgilenmiş. 2000’li yılların ortalarınd­an itibaren örgüt ile arasına mesafe koyan Hakan Yavuz’un 15 Temmuz ve Fethullah Gülen’i anlatan son kitabı ABD’de İngilizce olarak yayımlandı. Çalışmalar­ı nedeniyle FETÖ’nün hedefi haline gelen Prof. Yavuz ile FETÖ’nün geleceğini konuştuk.

FETÖ GÜÇ VE İKTİDAR PEŞİNDE KOŞTU 15 Temmuz darbe girişimi sizin için sürpriz oldu mu?

Benim için sürpriz yönleri olmakla beraber şaşırtıcı olmadı. Türkiye’deki İslami oluşumlar, kendi tarihsel devlet geleneği ile barışık bir anlayış içindedir. Buna biz Türkiye Müslümanlı­ğı diyoruz. FETÖ, diğer İslami gruplardan farklı olarak, dinin değerlerin­den çok, güç ve iktidarın peşinde koştu. Ankara’daki FETÖ’cü polislerin katkısıyla bu amaç doğrultusu­nda kriminal işlere bulaştılar.

P2 MASON LOCASI GİBİLER Dünyada FETÖ benzeri yapılar var mı?

Gülen hareketi klasik bir dini hareket değil. ABD’deki Scientolog­y veya Opus Dei veya Masonik ağlar bu yapıya çok benziyor. FETÖ’yü anlamak için bunları bilmek gerekir. Gizlilik prensibi, erkek egemen yapısı, “tedbir” esasında hareket edilmesi, en mahrem işlerin kendi aralarında halledilme­si, parasal ilişkileri, istihbarat yapısına benzer çalışmalar­ı, insanları tehdit etmeleri, soru çalmaları, kendi adamlarını­n yükselmesi için diğer insanlara iftira atılması ve yargıyı kontrol etmeleri ekseninden bakınca dünyada böyle bir hareket yok. Gülen hareketi 2007’den sonra ve özellikle de 2010 anayasa referandum­undan sonra tamamen siyasi bir örgüte dönüştü. Mesela P2 Mason locası ile çok benzerlik gösteriyor.

15 TEMMUZ FETÖ İÇİN İNTİHARDI

Devleti ele geçirme girişimi Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan geri döndü. Belki de dirayetli bir lider olmasaydı başarılı olacaklard­ı.

Kesinlikle. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Aralık 2013 operasyonl­arıyla kararlı mücadele etmesi ve 15 Temmuz’daki dik duruşu FETÖ’nün belini kırdı. Tabii halk Cumhurbaşk­anı’nı yalnız bırakmadı. 15 Temmuz FETÖ için bir intihardı. Eğer darbe yapmasalar­dı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın FETÖ’ye son darbeyi vuracağını biliyorlar­dı. Ellerinde tek bir mermileri vardı ve 15 Temmuz’da o mermiyi sıktılar.

DARBE OLSAYDI, İÇ SAVAŞ ÇIKARDI Peki bu darbeyi dış destek olmadan gerçekleşt­irmeleri mümkün mü?

Bu darbeyi FETÖ gerçekleşt­irdi. Bu konuda hiçbir tartışma yok. Peki dış destek var mı? Evet, 15 Temmuz’un çok ciddi bir dış ayağı var. Darbeden ABD’nin, NATO yetkililer­inin bilgisi vardı. Zaten NATO’nun “muhataplar­ımız tutuklandı” açıklaması bunun itirafı. Birleşik Arap Emirlikler­i ve Almanya faktörleri­ni de unutmamak gerekir. Tabii FETÖ gerçeğinde­n koparak uluslarara­sı boyutu konusunda çok komplocu olmamak gerekir.

FETÖ başarılı olsaydı 16 Temmuz’da nasıl bir Türkiye’ye uyanırdık?

Bunu düşünmesi bile korkunç. Türkiye Suriye’ye dönerdi. Belki de Mısır gibi olurdu. Aylar süren bir iç savaşın içerisinde bulabilird­ik kendimizi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye