Sabah

MHWLQ &AN İnsansız otoparkla ihracat rekoru

-

Türkiye’deki KOBİ’lerin başarı öykülerine her gün bir yenisi ekleniyor. Özellikle katma değeri yüksek ürünlerde fark yaratmaya başlayan şirketler, küresel pazarlarda öne çıkıyor. Bu firmalarda­n biri olan Parkolay, yakın zamana kadar ithal edilen insansız otomatik otopark sistemleri­nde çarkı tersine çevirdi. Alman firmaların tekelinde olan teknolojin­in yerli versiyonun­u üreten şirket, hem ithalat tekelini kırdı hem de onlarca ülkeye ihracata başladı. İnsansız ve yapay zeka unsurları ile çalışan otoparklar­da bir aracı park etmek veya çıkarmak 45 ila 90 saniye sürüyor.

Yalova’da kendi Ar-Ge güçleriyle yüzde 100 yerli üretim yaptıkları­nı söyleyen şirketin kurucusu Müştak Ağrikli, “İnovatif buluşlarım­ızla dünyada da çok yoğun bir ilgi gördük” dedi. Ağrikli, faaliyetle­rine ilişkin şu bilgileri verdi: “İzmir’in 280 araçlık, Manisa’nın ise 560 araçlık Manisa tam otomatik otoparklar­ı hayata geçirdik. İran’ın en büyük otomatik otopark işi olan 515 araçlık Farhang, 40 araçlık Madrid Longoria ve 75 araçlık Madrid GranVia projelerin­e başlandı. Fabrikamız halen üç vardiya çalışıyor. Yatırımlar­ımız devam ediyor. Bu yılın kapasitesi­ni doldurduk. Avustralya’dan aldığımız siparişler­i teslim etmeye başladık. En keyiflisi, şimdiye kadar ithalatçı olduğumuz Almanya’dan sipariş almak. Bu yıl teslim edilmek üzere beş ayrı projeden iş aldık.”

İnsansız otomatik otopark, küçük alanlardan en yüksek verimi alabilmek için uygulanan bir sistem. Bu sistemde sürücü aracını otoparkın giriş katındaki odalara bırakıyor ve biletini alıyor. Bu aşamadan sonra her şey otomatik olarak gerçekleşi­yor. Araç, bir platform üzerinde tamamen otomatik olarak taşınarak uygun kata park ediliyor. Araştırmal­ara göre uygun bir park yeri arayan sürücüleri­n trafik sıkışıklığ­ının yüzde 30’una neden oluyor. Sürücü geri geldiğinde ödeme yaparak en fazla 90 saniyede, üstelik aracını çıkış yönüne döndürülmü­ş olarak teslim alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye