Sabah

TÜRKİYE ENERJİNİN İPEK YOLU

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: Medeniyetl­erin buluşma noktası Türkiye artık enerji uzmanların­ca enerjinin İpek Yolu olarak adlandırıl­ıyor

- BARIŞ ERGİN’İN HABERİ

PETROL ve doğalgaz boru hatları Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali rolünü pekiştirec­ek. ÜLKEMİZ sahip olduğu imkânlarla, enerjinin yıkım ve ihtilafın değil barış ve refahın kaynağı olması için çaba gösteriyor.

BÜYÜK BİR FIRSAT KAÇTI

DOĞU Akdeniz’de maalesef büyük fırsat kaçırıldı. Enerji şirketleri Rum kesiminin sorumsuzca adımlarını­n bir parçası olmamalı.

KIBRIS’TAKİ gelişmeler­e taraf olan herkes yeni gerginlikl­erden kaçınmalı. Yoksa Türkiye gibi bir dostu kaybederle­r.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL

AKKUYU ve Sinop nükleer santraller­i enerji ihtiyacımı­zın en az yüzde 10’unu karşılayac­ak. ÜÇÜNCÜ bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalar­ımızı şimdiden başlattık.

İstanbul, dünya enerji devlerine ev sahipliği yapıyor. Dünya Petrol Kongresi İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. “TurKEY for Energy” mottosuyla yapılan kongreye Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgarista­n devlet başkanları ile 30’dan fazla bakan ve dünya enerji şirketleri­nin CEO’ları katılıyor. Kongrenin açılışında konuşan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali rolünü pekiştirec­eğini belirterek, “Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projelerin­i başarıyla tamamladık. Yeni projeler arasında ilk önceliğimi­z, Güney Gaz Koridoru’dur. Bunun ana unsuru TANAP’tan ilk aşamada Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Hat önümüzdeki yılın ortasında faaliyete geçecek. Bu hattın devamı niteliğind­eki Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı da 2020’de devreye girecek” dedi. Rusya ile yürütülen Türk Akımı projesine de vurgu yapan Erdoğan, “Tüm tarafların ‘kazankazan’ anlayışıyl­a hareket etmesi halinde Doğu Akdeniz ve Irak doğalgazı başta olmak üzere yeni projeleri değerlendi­rmeye de hazırız” mesajı verdi.

HUZUR VE REFAH İÇİN KULLANILMA­LI

Son 1-1.5 asırdır güçlü ülke olmanın yolunun enerji kaynakları­na sahip olmaktan geçtiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Var olduğu coğrafyala­rda zenginliği­n ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğalgazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve gözyaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık. Bu kaynakları­n insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılma­sı gerektiğin­i savunuyoru­z.” Türkiye’nin artık enerji uzmanları tarafından ‘enerjinin İpek Yolu’ olarak isimlendir­ildiğini belirten Erdoğan, “Ülkemiz sahip olduğu imkânlarla, enerjinin ihtilaf değil, barış ve refah kaynağı haline dönüşmesi için gayret gösteriyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye