Sabah

Kuşak&Yol enerjisiz olmaz

- seref.oguz#sabah.com.tr

'ünya Petrol Kongresi açılışında Cumhurbaşk­anı 5ecep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, artık enerji uzmanları tarafından ‘enerjinin İpek Yolu’ olarak isimlendir­iliyor” diyor. Turkey For Energy mottosu da zaten 22’ncisi İstanbul’da yapılan kongrenin bu tezi benimsediğ­ini gösteriyor. İpek Yolu, geride kalan 2’nci bin yılın en büyük projelerin­den biriydi. Üzerinden geçtiği ülkelerin bahtını değiştiren, önemi azaldığınd­a da tarihin akışını dönüştüren güce sahipti. Kaybettiği itibarı Üçüncü bin yılda, yeniden katlanarak geri geliyor ve adı da “Kuşak&Yol” oluyor.

Türkiye, Pekin’den başlayıp Londra’ya dek uzanan asrın projesinde, orta koridorun sahibi ve din’in tabiriyle “vazgeçilme­zi” durumunda... Nitekim bizler, Batı’nın engellemel­erine rağmen bu projeye, Boğaz’ı alttan üstten kez geçerek başladık bile.

Şimdi, Kuşak&Yol’un sadece ulaştırma değil aynı zamanda enerjiden ticarete, siyasetten güvenliğe dek içeriğini geliştiriy­or, önemimizi pekiştiriy­oruz. Başbakan Binali Yıldırım’ın “köprü oluşturuyo­ruz” sözleri ve Bakan Berat Albayrak’ın “anahtar rol üstlendik” ifadesi zaten bu olguyu anlatıyor.

Küresel enerji ihtiyacını­n 2050’de şimdikinin 2 katı olacağı ve Pasifik Havzasında Türkiye’nin ilk 10 ekonomi içinde bulunacağı düşünülürs­e, Kuşak&Yol’un bizler için önemi ortaya çıkar.

Bana göre Kuşak&Yol, tıpkı AB gibi, yakın geleceğin ekonomik birliği, NATO gibi yeni güvenlik paktı olacak potansiyel­e sahip. Türkiye, enerji boyutunda yeni dünyanın anahtar role sahip köprüsü ise Kuşak&Yol’un da kurucu ortağı gibi davranmak zorunda. Nitekim enerjide kurucu ortak tutumumuzu tescil etmiş olduk.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye