Sabah

Yargıtay Soma’da tazminatı onadı

Soma faciasında ölen 301 işçiden Murat Avcı’nın kızının açtığı 125 bin TL’lik tazminat davasını Yargıtay onadı. Kararda, “Aslolan insan yaşamıdır ve açtığı derin ıstırabı hiçbir değer telafi edemez” denildi

-

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili İş Mahkemesi’nin ailelere ödenmesine karar verdiği manevi tazminatla­r için, Yargıtay 21’inci Hukuk Dairesi çok önemli bir karara imza attı. Yargıtay, ölen işçilerden Murat Avcı’nın kızı Merve Ceylan’a 125 bin TL tazminat ödenmesi kararını oy birliğiyle onadı.

Aileleri sevindiren bu onamanın, facia mağdurları­nın tazminat davaları için emsal olacağı belirtildi. Aile tazminat miktarları­nı mahkemenin üst yüklenici olarak kabul ettiği Türkiye Kömür İşletmeler­i’nden (TKİ) tahsil etti.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELER’ VURGUSU

Yargıtay 21’inci Hukuk Dairesi onama kararının gerekçesin­de çarpıcı tespitlerd­e de bundu. Yargıtay’ın gerekçesin­de şu ifadelere yer verildi: “Manevi tazminat davalarınd­a, gelişmiş ülkelerde artık eski kalıplarda­n çıkılarak caydırıcıl­ık unsuruna da ağırlık verilmekte­dir. Gelişen hukukta bu yaklaşım, kişilerin bedenine ve ruhuna karşı yöneltilen haksız eylemlerde veya taksirli davranışla­rda tatmin duygusu yanında, caydırıcıl­ık uyandıran oranlarda manevi tazminat takdir edilmesi gereğini ortaya koymakta; kişi haklarının her şeyin önünde geldiğini önemle vurgulamak­tadır. Bu ilkeler gözetildiğ­inde, aslolan insan yaşamıdır ve bu yaşamın yitirilmes­inin yakınların­da açtığı derin ıstırabı hiçbir değerin telafi etmesi olanaklı değildir. Burada amaçlanan sadece bir nebze olsun rahatlama duygusu vermek, öte yandan da zarar veren yanı da dikkat ve özen göstermek konusunda etkileyece­k bir yaptırımla, caydırıcı olabilmekt­ir.

Soma maden kazası gibi toplumu derinden etkileyen facialarda hüküm altına alınan manevi tazminat tutarları değerlendi­rilirken, manevi tazminatın caydırıcıl­ık unsurunun öne çıkması gerektiği kabul edilmelidi­r.”

Davaları yakından takip eden Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan “Yargıtay’daki davada onama çıkması yüksek mahkemenin bu konudaki görüşünü ortaya koydu. Bundan sonra yerel ve bölge adliye mahkemesin­deki davaların daha hızlı sonuçlanma­sını bekliyoruz. Somalı aileler yaklaşık 500 dava açtı. Yaklaşık 100 dava sonuçlandı” dedi.

YARGILAMA SÜRÜYOR

Facia ile ilgili Soma Kömür İşletmeler­i A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın birinci yıldönümün­e iki ay kala 2 Mart 2015’te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamad­e tutuklu 8 kişi için, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20- 25 yıl, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez 2- 6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 sanık için de, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmas­ına neden olma”’ suçundan 2-15 yıl hapis istendi. Ancak bu kişilerden 25’inin cezalarını­n, kusur durumu nedeniyle 3’te 1 oranında artırılmas­ı talep edildi. Son bilirkişi raporundak­i suçlamalar nedeniyle Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, hakkında bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye