Sabah

Günün İçinden

-

Selma Güneri: Sinemamızd­a gelmiş geçmiş en büyük aktörlerde­ndi. Hatta dünya çapındadır. Çünkü yabancılar­la film çeken birkaç aktörden biriydi. Ondan oyunculukl­a ilgili çok şey öğrendim.

Selda Alkor: Fikret abi çok özel bir insandı. Sinemaya adım attığım ilk filmde birlikte oynamıştık. İlk sinema dersimi ondan aldım. Gerçek bir duayen ve müthiş bir oyuncuydu. Sinema önemli bir adamını kaybetti.

Ayşegül Aldinç: Ustam Fikret Hakan da veda etmiş bize. Çok üzgünüm.

Devlet sanatçısı Fikret Hakan, önceki gece saat 02.00 sıralarınd­a akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak’tı Fikret Hakan’ın. 23 Nisan 1934’te Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir’de doğdu. Annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmeniy­di. Baba, Galatasara­y Lisesi’ne atanınca aile de İstanbul’a taşındı. Fikret Hakan lisede okurken gazetecili­ğe başladı. ‘Üç Güvercin’ adlı operette palyaço rolüyle Ses Tiyatrosu’nda tiyatro sahnelerin­e ilk adımını attı. Adını değiştirip Fikret Hakan yaptı. 1952’de ‘Köprüaltı Çocukları’ filmiyle sinemaya geçti. 204 film ve 28 dizide oynadı. 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. ‘Üç Arkadaş’ ve ‘Keşanlı Ali Destanı’yla büyük üne kavuştu. ‘Paralı Askerler’ filmi çekilirken Hollywood’dan aldığı teklifi reddederek Türkiye’ye döndü. 1998’de Kültür Bakanlığı’nca verilen “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı. Kariyeri sorulduğun­da, “Babıali, tiyatro ve beyaz perde” diyerek yanıt veriyordu. Fikret Hakan, Yeşilçam’ın sıkıntılı dönemlerin­de Marmaris’e taşınarak, 1980’lere kadar burada yaşamını sürdürdü. Menajer Süheyl Atay, Fikret Hakan için bugün saat 14.00’te İstanbul Üniversite­si Fen Fakültesi’nde tören düzenlenec­eğini duyurdu. Sanatçının cenazesi Levent Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazı sonrası Zincirliku­yu Mezarlığı’na defnedilec­ek.

1965’te Keşanlı Ali Destanı, 1968’de Ölüm Tarlası, 1971’de Hasret filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. 1997’de de 34. Antalya Film Şenliği’nde, “Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü. 2009’da Eskişehir Osmangazi Üniversite­si’nden fahri doktorluk unvanı aldı. 2012’de Engelsiz Yaşam Vakfı’nca “Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü” aldı. Sinema dünyasında­n sayısız ödülü olan sanatçının, “Tellak Ali” (1953) ve “Hamal’ın Uşakları” (1997) isimli öykü kitapların­ın yanı sıra “İnce Müzikli Otobüsler” ve “İmbikçi Duvar” ismini verdiği iki de şiir kitabı bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye