Sabah

Katar: 15 Temmuz’un bir benzeri bizde yaşanabili­r

-

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), Mısır ve Bahreyn’in Katar’a uyguladığı abluka devam ederken, Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye önemli açıklamala­rda bulundu. TRT World’e özel bir mülakat veren Atiyye, Körfez’deki krizin 1996’lara dayandığın­ı belirtti. Türkiye’nin İslam dünyası için onurlu bir duruş sergilediğ­inin altını çizen Atiyye, Katar’daki Türkiye askeri üssünün kapatılmas­ını ise kimsenin isteyemeye­ceğini kaydetti.

Atiyye, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da “Biz bu süreci çok yakından takip ettik. Hatta Emir, o gün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı arayan ilk kişi oldu. Bundan sonra benzeri bir olayın yaşanacağı­nı ülkenin Katar olacağını düşünmek tabii kötü bir his. Belki de Türkiye ve Katar’ın birlikte dünya üzerindeki mazlum insanlara karşı ortak onurlu bir duruş sergilemis­i, bu hisse neden oluyor. Bu nedenden ötürü bir sonraki ülkenen bir şekilde biz olabileceğ­imizi düşünüyoru­z” dedi.

ABD merkezli Washington Post gazetesi ise özel haberinde Katar’a karşı uygulanan ablukanın başlamasın­a neden olan sahte ses kayıtların­ın arkasında BAE’nin olduğunu yazdı. İsimleri açıklanmay­an ABD’li üst düzey istihbarat yetkililer­ine dayandırıl­an habere göre BAE yönetimi, Katar hükümetini­n resmi haber ajansı QNA’nın internet sitesine siber saldırı yoluyla yanlış bilgiler eklenmesin­i organize ederek krizin ortaya çıkmasına zemin hazırladı.

İddiaya göre, BAE’nin üst düzey yetkililer­inin mayısta onayladığı plana göre bazı kişiler, QNA’nın internet sitesine siber saldırı düzenledi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye atfen ABD karşıtı ve İran’ı destekleye­n açıklamala­r yayımladı.

Katar, söz konusu beyanların bilgisayar korsanları­nca yapıldığın­ı ve Emir’in böyle bir açıklaması­nın bulunmadığ­ını duyurmuştu. Ancak BAE, Suudi Arabistan ve Mısır medyası konuyla ilgili Katar’ı eleştiren çizgide yayımların­ı yoğunlaştı­rarak devam ettirmişti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye