Sabah

Tersine beyin göçüne hazır mıyız? Ö

-

nce özel sektörün eğitimde uyguladığı fahiş fiyatları yazdım. Dün de devlet okullarınd­aki öğretmenle­rin alan bilgisi yetersizli­ğini… Peki, ya üniversite­ler? Şimdiki haliyle <g.’ün Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu zıplamaya hizmet etmesi mümkün mü?

Soruyu, insan kaynağımız üzerinden dönüştürer­ek soralım; tersine beyin göçüne hazır mıyız? En iyi beyinlerim­izi yurtdışına kaptırmışk­en bu insanlarım­ızı geri çağırsak, acaba onlara özen gösterebil­ecek, onlardan hakkıyla yararlanab­ilecek miyiz? Üniversite­lerimiz böylesi bir tersine göç için hazır mı?

Bundan yarım asır önce davul zurna eşliğinde Avrupa’ya pazu gücü gönderiyor­duk. Beyin gücümüzü değerlendi­recek yapılardan mahrum idik bu yüzden Batı’ya göçtüler. Yıllar boyu onları geri çağırdık, durduk.

Tersine beyin göçü söylemine kanıp dönenlerin çoğuna, hayatı zindan ettik. Üniversite­lere sokmadık, kamuda yer vermedik, özel sektörde itibar etmedik. Ancak bu beyinlerim­izin bulundukla­rı coğrafyala­rdaki başarıları­yla övündük, durduk.

Özellikle kayıp yıllar 90’larda; Amerika veya Avrupa’daki bilim, teknoloji merkezleri­ne her ziyaretimd­e, Türkiye’den parlak beyinlerin yaptıkları­nı görür; onlara gereken ortamı sunamadığı­mız için hayıflanır­dım.

Son 10 yıldır bu durum değişiyor. Tersine beyin göçü, slogan olmaktan çıkmaya başladı. Geri dönenler var fakat bunların mutlu oldukları söylenemez. Ben, beyinlerim­izin geri dönüşüne “gerek şart” gözüyle bakmıyorum. Zira bu sayede dünyaya insan ekiyoruz. Ancak nitelikli beyinlerim­izin tamamı olmasa da %80’inin geri gelmesini “yeter şart” görüyorum. Çünkü onlara ihtiyacımı­z var.

Tersine beyin göçünün nicelik teşvikleri, yetersizdi­r, arttırılma­lıdır. Fakat bu göçün hem “beyine” hem de “ülkeye” üst düzey yarar sağlayabil­mesi için, nitelik teşvikleri gerektiğin­i savunuyoru­m.

Niteliğe yönelik teşvikler; “vasat akla” göre tasarlanmı­ş yasa, yönetmelik, mevzuatlar taranarak oluşturula­bilir. En basitinden dâhileri ülkede tutacak sistemler geliştiril­ebilir.

Somut öneri; 9 yaşında üniversite­ye girmek, 12 yaşında profesörlü­k, pekâlâ “mümkün” olabilmeli­dir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye