Sabah

Pabucumun pabucu

- EardiF#VaEaK FRP Wr 606 ($5 \a] ·\e J|nder T/ 0+ 0(6$- IaFeERRk FRP enJinardiF

Erdal İnönü’nün köşkünü müze yapmayı düşünmüşle­rdi de “içine ne koya diye sormuştuk. Merhumun iç çamaşırlar­ını mı? Can Dündar’la mutlu günlerinde çekilmiş fotoğrafla­rını mı?

Herhalde paşa babasının mektupları­nı falan... Milli Şef devrinin gazete kesikleri: “5esimde %ayan 0evhibe sevimli yavrusu (rdal ile birlikte

at binerken g|rülü yor”...

Müze fikrinden vazgeçtile­r. Denize karşı içinde oturmak daha akıllıca sayılırdı.

Fakat devralan başkaları var...

Koç Müzesi... Bildiğimiz kadarıyla içinde eski arabalar falan vardı... Politikacı yoktu. Müzelik politikacı­nın canlısını koyamadıkl­arı için pabuçların­ı koymaya karar vermişler.

Ve de Kemal Kılıçdaroğ­lu’ndan

bir çiIt” istemişler! Evet, müze yönetimi kendisi istemiş. O da göndermiş. Şaka gibi ama gerçek. Koç Holding’in kendi gazetesi yazdığına göre gerçek olmalıdır.

Müzecilikt­e devrim yapan, müzeciliğe çağ atlatan bu dâhiyane fikir, daha başka sakillikle­rle de desteklenm­eli, güçlendiri­lmelidir.

Örneğin Kemal Bey’in yürüyüş molalarınd­a ayaklarına sürdüğü Batikon’un boş şişesi de Atatürkçü kuşaklara ilginç ve eğitici bir “relic”, yani bir kalıntı, bir “kutsal emanet” olabilir. Ayaklarını sokup dinlendird­iği leğenin içindeki tuzlu suyu da, dökmediyse­niz eğer, müzenin girişinde bir çanağa koyarsınız, Katolik kilisesini­n girişindek­i okunmuş su gibi, gelen parmakları­nı daldırıp orasına burasına sürer. Ne yani, Atatürk’ün içmiş olduğu şekerli kahvenin fincanı, hem de kurumuş telvesiyle birlikte Galatasara­y Müzesi’nde saklanıyor da... Dedim de aklıma geldi, Galatasara­y’ın yeni stadyumunu­n açılış töreninde, adı herkesçe bilinen mahut yöneticini­n Tayyip Erdoğan’ı tarihi dakikaları­n ses kayıdı da bu müzedeki seçkin yerini almalıdır. Hatta bu ses kayıdı müze içindeki hoparlörle­rden sürekli yayınlanma­lı, böylece ziyaretçil­ere Koç Holding’in “siyasi mevkii” ispat edilmelidi­r. Olmazsa da teypten Zülfü Livaneli şarkılarıy­la vaziyeti idare edersiniz. Oldu olacak bu tür müzelere Fetullah’ın muska yapıp dağıttığı kıllarını, sümüklerin­i sildiği mendilini, hatta müritlerin­in kokladığı boklu donunu da koyun ki dört başı bayındır olsun.

 ??  ?? (nJin $5',d
(nJin $5',d
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye