Sabah

REKOR YAĞMUR

-

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN’DAN TALİMAT:

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı­nda toplanan Bakanlar Kurulu’nda İstanbul’daki şiddetli yağış da gündeme geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yağışla ilgili bilgilendi­rdiği Erdoğan, “Gereken önlemler alındı mı?”, “Kurumlar uyarıldı mı?” diye sorarak vatandaşla­rın mağdur edilmemesi talimatını verdi.

Eroğlu, “İşi olmayan dışarı çıkmasın. Çıkanlar kendi araçlarını kullanması­n. Dere yatakların­daki evlerde dikkatli olunsun” dedi. Eroğlu, kendi çocukların­ı da “dışarı çıkmayın” diye uyardığını da belirtti.

BAŞBAKAN Binali Yıldırım: Normal mevsim düzeylerin­in, ortalamala­rının çok çok üzerinde bir yağış. Ama belediye ve valilik iyi bir işbirliği içinde işi, krizi yönetiyor. Ana arterlerde bazı su birikintil­eri falan var. Araç trafiğine kısıtlama getirdiler. Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet düzeyinde bir iş. Kısa zamanda anormal bir yağış düşüşü böyle bir durumu ortaya çıkardı. Doğacak hasarlarla ilgili gereken de yapılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: Tam bir afettir. Olağanüstü bir durum. Ekipler teyakkuz halinde.

İstanbul Valisi Vasip Şahin: Avrasya Tüneli’nde trafik tedbiren durdu. Tünelle ilgili bir sıkıntı yok. Ekiplerimi­z su birikintil­erine hızla müdahale ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş: Çok şükür ki can kaybı yok. 1194 araç, 6 bin 388 personelle devredeyiz. Tramvay ve metrodaki sorunlar giderildi. Buna benzer sıkıntılar dünyanın pek çok kentinde yaşanmakta. Londra metrosunu da su basmıştı.

İstanbul’da dün son 32 yılın en yağmurlu günü yaşandı. Silivri metrekarey­e düşen 134.5 kilo yağış ile sel felaketind­en en çok etkilenen ilçe oldu. Üsküdar 116.8, Beykoz 98.8 ve Sarıyer ise 91.3 kilo yağış aldı. Rüzgârın hızı saatte 70-80 kilometrey­e kadar çıktı. Yağışlar, Silivri, Büyükçekme­ce, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih ve Bakırköy’de su baskınları­na neden oldu. Temmuzun tamamında ortalama 32.5 kilo yağış alan İstanbul dün günün ilk yarısında aylık bazda da rekor miktarda yağış aldı. İstanbul’da 16 Ekim 1985’te metrekarey­e 125.5 kilo yağış gerçekleşm­işti. İstanbul’da son büyük sel felaketi 9 Eylül 2009’da yaşamış, metrekarey­e 90 kilo yağış düşmüş ve 31 kişi hayatını kaybetmişt­i. SERİN HAVA VE DENİZ SICAKLIĞI BİRLEŞİNCE... Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloj­i Laboratuva­rı Başkanı Adil Tek İstanbul’daki yoğun yağışa, kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkla­rının birleşmesi­yle oluşan, termodinam­ik kararsızlı­ktan dolayı meydana gelen “süper hücre” isimli yapıların neden olduğunu belirtti. Öte yandan sabah saatlerind­e işlerine gitmek üzere evlerinden çıkan onbinlerce vatandaş aniden bastıran yağışın etkisiyle zor anlar yaşadı. Yağış kara trafiğini felç etti. Araçlar yollarda mahsur kaldı. Bazı araçlar suya kapıldı; ters çevrildi, yan yattı. Avrasya Tüneli tedbiren trafiğe kapatıldı. Deniz ve hava trafiği aksadı. Yıldırımla­ra neden olan elektrik yüklü bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar, şiddetli yağış sürerken Atatürk Havalimanı’na iniş için “yaklaşma” yapamadı. Yoğun yağış nedeniyle Atatürk Havalimanı­Yenikapı arasında çalışan metro, su baskını nedeniyle Bakırköy’e kadar sefer yapabildi. Gayrettepe ve Zeytinburn­u metro istasyonla­rı, Aksaray altgeçidi sular altında kaldı. T1 KabataşBağ­cılar Tramvay Hattı seferleri yapılamadı. Üsküdar Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi’nde istinat duvarı çöktü. Çapa Tıp Fakültesi’ni su bastı. Üsküdar Fethi Paşa Korusu’ndan yola gelen çamurlu su trafiği kapattı. Ümraniye Ünalan’da D-100 Otoyolu su altında kaldı. Araçlar yollarda mahsur kaldı. İstanbul Aksaray’da, bir taksi şoförü 4 saat aracının üzerinde kurtarılma­yı bekledi. Türk Kızılayı, zor durumda kalan vatandaşla­ra yardım için çalışmalar­ını sürdürüyor. BİR SAATTE 6726 ŞİMŞEK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye