Sabah

AB’nin OHAL ikiyüzlülü­ğü

-

Türkiye’nin terörle mücadele kanununu değiştirme­si için her türlü baskıyı yapan Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Fransa, tartışmalı bir terörle mücadele tasarısını onayladı. Önceki gece Senato’da 106’ya karşı 229 oyla kabul edilen tasarı, olağanüstü hal (OHAL) yetkilerin­in OHAL bittikten sonra da kullanılab­ilmesini sağlıyor.

Muhalif partiler, sivil toplum kuruluşlar­ı, sendikalar ve insan hakları aktivistle­rinin yanı sıra Uluslarara­sı Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kurumlar, ekim ayında Ulusal Meclis’te görüşülece­k tasarıya tepki gösterdi. Ancak Fransız vekiller kanunda değişiklik yapmadı, sadece yasanın 2021’e kadar geçerli olmasını sağladı. Kasım 2015’te, Paris’te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör olaylarınd­an beri OHAL yasalarını­n aralıksız hüküm sürdüğü Fransa’da, Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un OHAL’i kaldırarak yerine bu yasayı koyması bekleniyor.

Yasa, terör şüphesi olduğu zaman polisie gece-gündüz arama yetkisi veriyor. Bir mahkeme kararına gerek duyulmaksı­zın gösteri, yürüyüş ve etkinlikle­r iptal edilebiliy­or, belirli alanlarda sokağa çıkma yasakları uygulanabi­liyor. Aynı yasa, şüpheliler­e elektronik kelepçe takılmasın­a, cami veya cemaat merkezleri­nin kapatılmas­ına da izin veriyor.

SABAH’a konuşan insan hakları avukatı Sarah Kay “Macron, sadece OHAL’de kullanılab­ilecek yetkileri normal kanunlara aktararak özgürlükle­ri kısıtlıyor. OHAL’i sonlandırı­p, ceza kanununu OHAL’e çevirmek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun değil. İngiltere ve Macaristan’da da benzer durumlar var. Bu durum Avrupa kıtasında salgın haline geldi” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye