Sabah

Sade bakanlar değil bazen başbakanla­r da değiştiril­ir

-

Bir kabine değişikliğ­i daha gerçekleşt­i. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu’nda eski bakanlarda­n Mehmet Müezzinoğl­u, Faruk Çelik, Nabi Avcı, Akif Çağatay Kılıç, Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak yer almamışlar.

Vehbi Koç’un gözlemi yansımasıd­ır. Üstelik bazen bakanlar değil başbakanla­r da değişir. Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın talebi üzerine istifa etmesini hatırlamıy­or muyuz? Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü de 1947’de kendisine baş kaldırmaya meyilli Recep Peker’in yerine Hasan Saka’yı Başbakanlı­ğa getirmemiş miydi?

Başbakan’ın yorumu

Son kabine değişikliğ­i üzerine Başbakan Binali Yıldırım’ın değerlendi­rmesi, en azından “9eIa”nın sadece İstanbul’daki bir semtin adı olmadığını hatırlatmı­ştır herkese... Yıldırım şöyle konuşmuş:

“- Görev yapanlar ve bugün Bakanlar Kurulu’nda yeni göreve başlayacak­ların hepsi birbirinde­n üstün, kapasiteli, meziyetler­e sahip arkadaşlar. O bakımdan ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü söz konusu değildir. Bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidi­r.”

Sürpriz değişiklik­ler

Yeni kabinede Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’ndan alınıp Başbakan Yardımcılı­ğı’na getirilmes­i, siyasetin sürprizler­inden biridir. Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcığı’ndan ayrılıp Turizm ve Kültür Bakanlığı’na gelmesi de beklenmeye­n bir gelişmedir. Bu arada isimlerini ezberlemem­iz gereken yeni bakanlarda­n bazılarını da Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Jülide Sarıeroğlu, Milli Savunma Bakanı: Nurettin Canikli şeklinde sıralayabi­liriz.

Yenilenmey­e doğru

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı da olması ertesinde gerçekleşe­n bu kabine değişikliğ­i, “metal yorgunluğu”na tutulan partili kadroların yenilenmes­i yolundaki ilk adım olabilir. Neticede iktidarda olanlar kabineleri belirler, muhalefett­ekiler de seçimde hep yenildikle­ri için kendilerin­i yollara vurup yürür dururlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye