Sabah

‘Bu BIr BAyrAk yArışı’

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığı’na dönmesinin ardından ilk Bakanlar Kurulu değişikliğ­ine reform önceliği ve üç seçimin yapılacağı 2019’a dönük hazırlıkla­r damgasını vurdu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan tam anlamıyla dinamizm kabinesine onay verdi. Bakanlar Kurulu’nun neredeyse yarısının değişmesin­e kulislerde, “Cumhurbaşk­anı her zamanki gibi davrandı. Hiç düşünülmey­en isimleri çıkardı. Bu kadar kapsamlı değişiklik ve yeni isimler Cumhurbaşk­anı’nın reformist ve yenilikçi yanını ortaya koydu” yorumu yapıldı.

2019’da Cumhurbaşk­anlığı sistemine geçileceği için o döneme kadar yapılacak değişiklik ve düzenlemel­eri yeni Bakanlar Kurulu hayata geçirecek. Bakanlar Kurulu böylece tam anlamıyla bir reform kabinesi olacak.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım dün saat 11.15’te Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde buluştu. 2 saatlik görüşmenin ardından Yıldırım yeni kabineyi açıkladı. Yapılan değişiklik­le kabineye 6 yeni isim girdi. Abdulhamit Gül Adalet Bakanı, Jülide Sarıeroğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Osman Aşkın Bak Gençlik ve Spor Bakanı, Ahmet Eşref Fakıbaba Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı, Ahmet Demircan Sağlık Bakanı, Hakan Çavuşoğlu ise Başbakan Yardımcısı oldu.

Öte yandan yeni kabinede görev yeri değişen 5 isim oldu. Buna göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ başbakan yardımcılı­klarına getirildi. Eski başbakan yardımcıla­rından Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı, Nurettin Canikli ise Milli Savunma Bakanı oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu yerini korudu.

Başbakan yardımcıla­rı Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğl­u ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise kabine dışı kaldı.

HAsAn AY

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye