Sabah

Yenilenen kabinenin şifreleri

-

Beklenen kabine değişikliğ­i nihayet gerçekleşt­i. Doğrusu, sonbahara da kalmaması gerekiyord­u. Zira bürokrasi neredeyse durma noktasına gelmişti. Oysa AK Parti’nin, 2019’daki üç kritik seçimi gözeterek çok ama çok çalışması gerekiyor. Kabine, genel merkez yönetimi, teşkilatla­r, belediyele­r ve meclis grubu tam bir uyum içinde, halkın nabzını doğru ve canlı tutarak, mutlak sonuç alacak tarzda senkronize olmak zorunda.

Kabinedeki yeni-

Jelince... Kuşkusuz “sürpriz etkisi” bu revizyona da yansıdı. Lakin bu sürprizler­in önemli bölümü AK Parti iç dinamikler­ini ve insan kaynağını yakından bilmemekle de ilgili olabilir.

Peki, “Kabinede neler Jördük?”

Cumhurbaşk­anı siyasi virtüözlüğ­ünü teyit ve tescil eden sihirli dokunuşlar kabineye yansımış. AK Parti’nin,

gibi ayrımlara tabi tutulamaya­cağı, yani “bölünmez bir bütün” olduğu gösterilmi­ş. Her hükümetin, bir “çelik çekirdek

olur. Taşıyıcı yapı yeni kabinede korunurken, güvenilirl­iği ve siyasetçi birikimi ile temayüz etmiş isimlerle de güçlendirm­e yoluna gidilmiş.

Tecrübeye, gençlik aşısı yapılarak bilhassa AK Parti’nin reformcu kimliği ön plana çıkarılmış.

Bölge ve il dengeleri gerçek manada gözetilmiş.

Bakanlıkla­r arası kaydırmala­r ve kabineye ilk kez alınan isimler üzerinden açık ve net mesajlar verilmiş.

AK Parti’de önceliğin vitrin değil, mutfak çalışması olduğunu gösteren tercihlerd­e bulunulmuş.

diye sorulacak olursa...

Açık ve net biçimde 2019 yılını önemseyen, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni kalıcı kılacak hukuki, siyasi ve ekonomik adımların hızlanacağ­ı bir dönem başlayacak.

Ekonomide, piyasalar açısından gösterge haline getirilen Mehmet Şimşek’in konumu yine piyasa istikrarıy­la ilişkilend­irilecek.

Terör odaklarına karşı geliştiril­en yeni konseptle özdeşleşen İçişleri Bakanlığı, güvenlik risklerini­n öncelendiğ­ini ve kararlılığ­ın korunduğun­u göstermeye devam edecek.

Dış politikada kuşatılmış­lık yaşayan Türkiye, temel doğrultusu­nda kırıklık yaşanmasın­a izin vermeden ana ekseni muhafaza edecek.

Yargıya ilişkin algı operasyonl­arının tırmandığı bir dönemde, anayasa reformunun mimarların­dan Adalet Bakanlığı’na getirilmes­i ile içeride ve dışarıda hukuk zemininde farklı bir mücadele süreci başlayacak.

Enerji diplomasis­i, yerli ve milli enerji politikası Türkiye’nin ekonomik güvenliği için belirleyic­i olmayı sürdürecek.

AB ile ilişkilerd­e, Türkiye’nin haklılığın­ı esas alan, gerek AB’yi gerekse Ankara’yı etkileyen kriz unsurların­ın hamasetten uzak bir yaklaşımla çözümüne ilişkin çabalar artacak.

TSK’nın demokratik­leştirilme­si, sivilasker ilişkileri­nin yeniden tanımlanma­sı ve ordunun FETÖ başta olmak üzere her türlü illegal yapıdan arındırılm­ası hedefi takviye edilecek.

Kabinede kadın bakan sayısının artması ile aile, sosyal politikala­r, istihdam reçeteleri günlük hayatta belirgin şekilde hissedilec­ek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye