Sabah

Doruk 6 yaşında nefesine kavuştu

Üç yıl boyunca günde 3 saat aralıksız nefesi kesilincey­e kadar öksüren Doruk’u “Tek Port VATS” ameliyatı kurtardı. Şimdi çocukluğun­u doyasıya yaşayan Doruk, özgürce koşup bisiklete biniyor

- Didem SEYMEN BALCI SAĞLIK SERVİSİ

ÜÇ yaşından beri günde 3 saat aralıksız nefesi kesilincey­e kadar öksüren 6 yaşındaki Doruk’u “Tek Port VATS” ameliyatı kurtardı. Şimdi çocukluğun­u doyasıya yaşayan Doruk, özgürce koşup bisiklete biniyor.

Doruk Alkan, henüz 7 aylıkken, 1 kilo 700 gram olarak doğdu. Solunum yetmezliği vardı, 35 gün yoğun bakımda kaldı. Çok direndi. Adını, bu direncinde­n etkilenen yoğun bakım hekimi önerdi. Taburcu edildikten 3 yaşına kadar sağlık sorunu yaşamadı. Sonra boğucu ve inatçı öksürük krizleri baş gösterdi. Tam 3 yıl sürdü. Önce alerjik astım tanısı kondu ama tedavisi hiçbir fayda sağlamadı. Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğl­u’na başvurdula­r. Çocuğa tomografi çekildi ve bronkoskop­ide akciğerini­n sağ en alt lobunun tamamen bittiği ortaya çıktı. Çocuk “Tek Port VATS” yöntemiyle ameliyat edildi ve iyileşti.

‘NEFES ALMAK OĞLUMLA GÜZEL’

Oğlunun 6 yaşına kadar her gün, hiç durmadan 3 saat arka arkaya öksürdüğün­ü vurgulayan anne Yasemin Alkan, şunları söyledi: “Bu süre zarfında hep ‘astım krizi’ denildi. Hiçbir tedavi derman olamadı. Nefessiz kalan oğlum yalvarıyor­du ‘Kurtar beni anne’ diye. Şimdi oğlumuzun yeniden hayata dönmesinin eşsiz mutluluğun­u yaşıyoruz. Oğlum ameliyat oldu. İkinci gün ayağa kalkabildi, beşinci gün taburcu oldu. Nefes almak oğlumla güzel. Doruk artık gönlünce koşup oynuyor. Arkadaşlar­ıyla istediği kadar bisiklete binebiliyo­r. Hiç yorulmuyor ve hiç ama hiç öksürmüyor.”

KAMERALI OPERASYON

Doruk’un doğuştan akciğerini­n sağ alt lobunun tamamen kapanmış olduğunu ve burada sürekli enfeksiyon ürer hale geldiğini belirten Prof. Dr. Semih Halezeroğl­u ise “Tek Port VATS yöntemiyle göğüs boşluğunu açmadan 2-3 santimetre­lik bir yerden kamerayla kapalı olarak girerek ameliyatı yaptık. Tamamen bitik olan sağ alt lobu çıkarıp aldık. Alt lobun çıkmış olması Doruk’un hayatını olumsuz etkilemeye­cek. Aksine pek çok faydası olacak. Doruk’un ameliyatta­n bu yana 4 kilo alarak 21 kiloya çıkmış olması dahi sağlıklı gelişim sürecinde olduğunu gösteriyor” dedi.

 ??  ?? Anne Yasemin Alkan Prof. Dr. Semih Halezeroğl­u
Anne Yasemin Alkan Prof. Dr. Semih Halezeroğl­u
 ??  ?? Annesine 4 aydır “Bak hiç öksürmedim” diyerek sevincini dile getiren Doruk, Semih doktorunu çok sevdiğini söylüyor.
Annesine 4 aydır “Bak hiç öksürmedim” diyerek sevincini dile getiren Doruk, Semih doktorunu çok sevdiğini söylüyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye