Sabah

HAREM-İ ŞERİF İSLAM ÂLEMİNİN NAMUSUDUR

Cumhurbaşk­anı’ndan Körfez ülkelerine yönelik gezi öncesi İsrail ve Almanya’ya mesaj: Harem-i Şerif, 1.7 milyarlık İslam âleminin onurudur. Almanya ile stratejik ortaklık yeni değil. Buna gölge düşürülmem­eli. Kimsenin Türkiye’nin iç işlerine karışma yetkis

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri gezisi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün bir açıklama yaptı. İsrail'e “Şiddet bir an önce son bulmalı” çağrısında bulunan Erdoğan, özetle şöyle dedi:

Mescid-i Aksa'ya karşı sergilenen pervasızlı­klar, İslam dünyasını derinden üzmektedir. Kudüs'teki Harem-i Şerif, sadece Filistinli­lerin değil 1.7 milyarlık İslam âleminin onurudur. Müslümanla­rın onurlarını­n incitilmes­i karşısında İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez. Ülke olarak tepkimizi ortaya koyduk. İslam İşbirliği Teşkilatı olarak gerekli açıklamala­rımızı yaptık. Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşk­anı ile telefon görüşmeler­im oldu. Dün de Fransa Cumhurbaşk­anı Macron ile durumu ele aldık. İslam dünyasının işbirliğin­e ve dayanışmay­a ihtiyacı var.

Kudüs'te yapılan hak ihlalleri Müslümanla­rın da başkaların­ın hakkını ihlal etmesine asla bir gerekçe olamaz, olmamalıdı­r. Tepkiler hukuk çerçevesin­de ve ölçülü olmak zorundadır. Başka dinlere mensup insanların ibadet hürriyetin­e ve ibadethane­lerine halel getirmeye bizim medeniyeti­mizde asla yer yoktur.

KARDEŞLİK HUKUKU

Katar krizinin ilk anlarından itibaren, barış, istikrar, dayanışma ve diyalogdan yana olduk. Mevcut krizden istifade edenler, bölgenin geleceğini ipotek altına almaya çalışan, kardeş kavgasının alevlenmes­i için fırsat kollayan hasım çevrelerdi­r. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi dönem başkanlığı bize, bu sorunun kardeşlik hukuku temelinde halli için önemli mesuliyetl­er yüklüyor. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah'ın yürüttüğü arabulucul­uk çalışmalar­ını destekliyo­ruz. Başta ABD olmak üzere uluslarara­sı toplumun faaliyetle­rini faydalı buluyor, çözüme katkı sağlamalar­ını temenni ediyorum.

TERÖRİSTLE­Rİ BARINDIRMA­YIN

(Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye'ye yönelik açıklamala­rı) Türkiye'nin iç işlerine kimsenin karışmaya yetkisi yoktur. Türkiye'nin içinde ajan provokatör­lük yapan, hatta bunu diplomatik servisleri­ni kullanmak suretiyle sürdürmeye gayret edenlere karşı Türkiye de elinden geleni yapacaktır. Aramızdaki stratejik ortaklık yeni değil. Bu ortaklığa gölge düşürecek herhangi bir adım atılmamalı­dır.

Türkiye'den kaçan teröristle­ri Almanya'da barındırır­sanız, Türkiye'de tutuksuz yargılanma sebebiyle serbest bırakılanı siz bağrınıza basarsanız, Cumhurbaşk­anlığı makamında bunları ağırlarsan­ız bizim sizlere bakışımız o kadar rahat olmaz. Almanya'ya 4 bin 500 dosya verildi. Bu dosyalar tamamen PKK'ya ait dosyalar. FETÖ'nün birçok mensubu Almanya'da cirit atıyor. Almanya'da yapılacak seçimler için bir pazar oluşturmay­a çalışıyorl­arsa o bizi pek de ilgilendir­miyor. Ve medya organların­da başta şahsım olmak üzere Türkiye Cumhuriyet­i Devleti'ne yönelik saldırılar­ın affedilir tarafı yoktur. Türkiye'de bulunan Alman şirketleri­ne karşı soruşturma kovuşturma da yoktur. Yalan yanlış uydurma haberler.

Ha Ali, ha Veli. Değişen bir şey yok. Biz kimin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Kollarında­ki kokartlarl­a terör örgütünün kokartını taşıyanlar­ı da biliyoruz. Dostlar birbirini aldatmamal­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye