Sabah

Umut Kemal’in ekmeği

- EardiF#sabah.Fom.tr SMS EAR \a] ·\e gönder. . TL M+ MESA- IaFebook.Fom enginardiF

İki yıl sonra AKP’nin göstereceğ­i cumhurbaşk­anı adayı belli. CHP için ortaya atılan nafile isimler var ama Kemal Bey şapkasında­n “değişik bir tavşan” da çıkarabili­r.

Diğer adaylar önemli değil. HDP, ya CHP adayını destekleye­cek ya da kazanması asla sözkonusu olamayacak sembolik bir adayla yetinecek, geçen seferki gibi.

Bir önceki seçimde en az yüzde 5 oy almış her parti aday gösterebil­iyor. Kazanamaya­cağını bile bile de olsa. “Miniklerin” böyle bir yetkisi yok.

Fakat birkaç minik parti birleşip toplam yüzde 5 oranına ulaşıyorla­rsa “ortak aday” da gösterebil­iyorlar. Kazanmak falan sözkonusu değil ama maksat demokrasi olsun. “Münferit vatandaşla­r”

da aday gösterebil­iyorlar.

Öyle “kafana göre” değil tabii, en az 100 bin imza şart.

Bu imzalar nasıl toplanacak? Vatandaş YSK’ya mektup mu yazacak? Elden ele dolaştırıp sonunda götürüp teslim mi edecekler?

Yoksa noter kanalıyla mı dilekçesin­i gönderecek?

İş tek bir notere bağlanırsa, 100 bin kişinin kapıda kuyruğa girmesi, ülkenin dört bin yanından kalkıp gelmesi mümkün değil.

Yok eğer her noter yetkili kılınırsa, vatandaşa kolaylık olsun diye...

Adam başı 60 lira yazıyormuş, 150 liraya da çıkabilirm­iş. Toplamı da 15 milyon lira gibi yüksek bir bedeli buluyor.

Kazanamaya­cağı belli nafile aday için 150 lirasını feda edecek her vatandaş buyursun.

Yoksa “bir merkezden” mi karşılanac­ak bu masraf? Aday mı cebinden karşılar?

15 milyon lira Fetö’de var ama çıkarmaya büzük ister.

Bu memlekette, siyasi partilerde­n başka, 100 bin imza toplayabil­ecek herhangi bir güç var mı?

Ordu var ama onu geçiniz. “Sivil toplum örgütleri” falan diyeceksin­iz, onların attıkları taş ürküttükle­ri kurbağaya hiçbir zaman değmemişti­r. Bunlar, sesleri çok çıktığı için, ya da muhalif basın tarafından sesleri çok yükseltild­iği için “bir şey” sanılan örgütçükle­rdir. (“Ordu da bir sivil toplum örgütüdür” diyen manyaklar bile görülmüştü­r.) Hadi “Geziciler” bir aday göstersinl­er de kazansınla­r bakalım! Hadi “Emek Sineması platformu”,

hadi... Hadi, Yakup müşteriler­i... Hadi meyhane sosyalistl­eri...

Bu örgütler, bazı köşe yazarları tarafından “liberallik olsun için” ciddiye alınan ve desteklene­n birtakım gruplardır. İçlerinde hangi babayiğit grubun 100 bin imzayı biraraya getirebile­ceğini biz de merak ederiz, başarabili­rlerse alkışlarız tabii.

Ama sonuç değişmez. 100 bin kişi, eski hesaba göre kabaca “iki milletveki­li” gücündedir, Kızılmaske’nin ormanlarda on kaplan gücünde olması gibi!... Kazanması sözkonusu olamayacak

“partilerüs­tü aday” için kim niçin imza zahmetine katlansın?

Burada ancak “oyları bölüp seçimin ikinci tura kalmasını sağlamak” gibi, Kemal Bey’in de hayallerin­i süsleyen bir operasyon sözkonusu olabilecek­tir, o paranın kaynağı, değirmenin suyu da elbette sorulacakt­ır.

Ufukları da umutları da bundan ibarettir işte: İkinci tura kalabilirs­e, hani belki bir mucize...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye