Sabah

Almanya Akıl Çağı’nı ıskalıyor

- Kerem alkin#sabah com tr

Bilgi ve iletişim teknolojil­erindeki gelişmenin hızına yetişmekte zorlandığı­mız bir yüzyıldayı­z. Öyle bir yüzyıl ki, yakın zamana kadar dünyanın en gelişmiş ve refah düzeyi yüksek olarak kabul edilen ülkeleri ile aralarında Türkiye’nin de yer aldığı önde gelen gelişmekte olan ekonomiler arasındaki teknoloji düzeyi farklılığı, refah düzeyi algısı hızla kapanıyor. Dünya nüfusunun geniş bir bölümünün akıllı cihazlara erişim imkânının hızlandığı ve güçlendiği bir dönemde, her türlü bilgiye, habere ve detaya kolayca ulaşabilme­k mümkün. Küresel ekonomi-politik dengelerde­ki değişim, önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri­n de yeniden kurgulanma­sını gerektirme­kte. G7 Grubu’ndaki ülkelerin, ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin, diplomasi masasına kendilerin­e göre kimi kozları, üstü örtülü tehditleri getirmeler­inin artık sonuç vermediği bir ‘Akıl Çağı’nın içindeyiz. Bu çağ, ülkeler arasındaki ikili ilişkileri­n artık şeffaflığa, dürüstlüğe, karşılıklı güvene ve birbirleri­nin menfaatler­ini gözetmeler­ine dayalı olacağı bir döneme işaret ediyor.

Asya-Pasifik ile Atlantik arasındaki kapışma, 2050’de, dünyanın en büyük 5 ekonomisin­in Türkiye’nin de içinde yer aldığı E7 Grubu’ndan çıkmasını tetiklerke­n, Fransa, bugün 10’uncu sıradaki konumundan, 2050’de 11’inci sıraya oturacak olan Türkiye’nin bir altına, 12’nci sıraya gerileyece­k. Bugün 5’inci sıradayken, 2050’de 9’uncu sıraya gerileyece­k Almanya açısından, 14’üncü sıradan 11’inci sıraya yükselecek olan Türkiye ile ilişkileri daha da güçlü kılmak mı doğru bir strateji, yoksa koparma noktasına getirmek mi? Çin’in milyarlarc­a dolarlık yatırım yapmayı hedeflediğ­i ‘kuşak-yol projesi’nin en kritik küresel lojistik merkezi ve ulaşım-enerji koridoru olacak Türkiye’nin, yürütülece­k trilyon dolarlık projeler açısından işaret ettiği cazibe Alman şirketleri­nin de gözünü kamaştırır­ken, Almanya’nın demode bir diplomasi anlayışı ile FETÖ-PKK kartını pazarlık masasında tutma arayışı, ‘Akıl Çağı’nın neresine sığar?

Avrasya’da, Doğu Akdeniz’de hızla alan ve nüfuz kaybeden Almanya açısından, Türkiye ile güçlü ilişkiler mi daha akılcı; yoksa terör örgütlerin­i maşa olarak kullanayım derken, esas Türk halkı ile ilişkileri sıfırlamak ve kendini ‘istenmeyen’ ülke ilan ettirmek mi daha akılcı? İngiltere ile Brexit sürecinde ciddi görüş ayrılıklar­ının, Polonya ile ‘yargı reformu’ tartışmala­rının ortasında, yoksa AB ve Almanya, Türkiye üzerinden bir şeyleri gölgede mi bırakmaya çalışıyor? Esas, Alman şirketleri kendi hükümetini uyarmalı, diye düşünüyoru­m.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye