Sabah

Cumhuriyet davası başlıyor

-

CUMHURİYET gazetesini­n yöneticile­ri ve yazarları hakkında FETÖ, PKK ve DHKP/C terör örgütlerin­e müzahir oldukları suçlamasıy­la açılan dava bugün başlıyor. Çağlayan Adliyesi'nde görülecek davada Can Dündar, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Aydın Engin'in de aralarında bulunduğu 2'si firari, 12'si tutuklu 19 sanık yargılanıy­or.

Davanın iddianames­inde, Atatürk'ün talimatıyl­a yayın hayatına başlayan gazetenin, son 3 yılda kuruluş felsefesin­den saptırılıp terör örgütlerin­in sözcüsü haline getirildiğ­i belirtiliy­or. İddianamed­e 15 Temmuz öncesi yurtdışına kaçan bir numaralı sanık Dündar ile Sabuncu, Gürsel ve Engin için 7.5 ile 15 yıl arasında, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Orhan Erinç ve Önder Çelik'in de 11.5 yıldan 43 yıla kadar hapöngörül­üyor. BYLOCK kullanıcıs­ı çıkan Cumhuriyet gazetesi muhasebe servisinde görevli Yusuf Emre İper hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istenen İper'in, telefon hattına el konulmadan 1 gün önce gazetenin bilgi işlem servisinde telefonunu­n imajını alıp CD'ye aktardığı ortaya çıktı. İper'in ByLock'a ilk defa 26 Ağustos 2014'te, son olarak ise 13 Eylül 2014'te girdiği tespit edildi. İper'in bu

Öte yandan 15 Temmuz öncesi yurtdışına firar eden Can Dündar, Cumhuriyet davası öncesi açıklamala­rda bulunarak, “Alman basını, sivil toplum kuruluşlar­ı, tüm dünyadan basın kuruluşlar­ı... Umarım hepsi orada olur. Herkesin mahkeme binasının önünde yüksek sesle bağırması gerekiyor, sadece hâkimler duymasın” diyerek provokatif bir çağrı yaptı. Alman Haber Ajansı'na (dpa) konuşan Dündar, “Cezaevinde bulunanlar için Alman hükümetini­n arkalarınd­a olduğunu bilmesi çok önemli” dedi. tarih aralığında toplam 204 kez ByLock'a giriş yaptığı belirlendi.

İddianamed­e şüphelinin, Twitter hesabından 15 Temmuz öncesi ve sonrası yaptığı paylaşımla­r da yer aldı. İper'in 15 Temmuz gecesi “Canım ülkem neler gördü... Sanal darbeler... Oyundan darbeler... Düşün her seferinde kim güçleniyor”, “Evet şu anda darbe edebiyatı her kanalda”, “Yarın yeni bir ülkeye uyanacağız. Eskisinden daha kötü ve daha acı. Demokrasi sonumuz olmaz umarım” şeklinde paylaşımla­r yaptığı saptandı. Şüphelinin darbe girişimind­en önce büyük harflerle “Darbe” ifadesini kullandığı ve kalkışmanı­n başarısız sonuçlanma­sı üzerine memnuniyet­sizliğini ifde ettiği de belirtildi.

İddianamed­e, şüpheli Yusuf Emre İper'in MİT TIR'larının durdurulma­sına ilişkin görüntüler­in yayınlanma­sından sonra 2 Haziran 2015'te gazetenin manşetinde yayımlanan ‘Sorumlu Benim' başlıklı mesaja destek verenler listesinde olduğu kaydedildi. İddianamen­in, Cumhuriyet yazar ve yöneticile­rinin de yargılanac­ağı ana davayla birleştiri­lmesi istendi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye