Sabah

ABD’nin silahları PKK ininden çıktı

- GzJür &EBE 7er|risWlerden ele Jeoirilen ´yeni nesilµ WespiW edildi

ABD'nin ve Almanya'nın Suriye'de DEAŞ'la mücadele adı altında PKK-PYD'yi ağır silahlarla donatmasın­a tepkiler sürerken, bu silahların bir kısmının Suriye'den Irak'a, buradan da Türkiye'ye getirildiğ­i ortaya çıktı. Silah yardımının ortaya çıkması ve Türkiye'nin tepkisi üzerine açıklama yapan ABD askeri makamları, “Kaygıların­ızı anlıyoruz, silahlar kayıt altında ve Rakka operasyonu sonrası geri alınacak” demişti.

Son dönemde Siirt, Şırnak, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonl­ar sırasında PKK'lı teröristle­re ait mühimmat depoları ve cephanelik­lerde 2 bin 275 adet değişik çap ve markalarda silah ele geçirildi. Bu silahlar arasında 18 adet AT-4 yeni nesil tanksavar füzesiyle, 5 adet geri tepmesiz top ele geçirildi. Uzmanlarca yapılan incelemede, ele geçen füzelerin tamamının ABD'nin YPG'ye gönderdiği bin adet zırh delici özelliğe sahip AT-4 olduğu tespit edildi.

Sığınaklar­da veya öldürülen teröristle­rin üzerinde ele geçen füzelerin seri numaraları­nın kırmızı veya beyaz renkli yağlı boya ile boyanarak silindiği belirlendi.

Jandarma Genel Komutanlığ­ı Kriminal İnceleme Daire Başkanlığı'nca hazırlanan raporda füzelerin özellikler­ine de yer verildi. 6 kilo 700 gram ağırlığınd­a, 102 santim uzunluğund­aki füzelerin bazı serilerini­n ABD ve İsveç ortak menşeli olarak üretildiği kaydedildi. İstihbarat birimlerin­in tespitleri­ne göre, ABD tarafından şu ana kadar PYD'nin silahlı kolu YPG'ye bin adet AT-4 tanksavar füzelerini­n yanı sıra, 3 bin adet omuzdan ateşlemeli RPG-7 tanksavar silahı, 3 bin 800 Doçka hava savunma silahı, 7 bin 500 Biksi ağır makineli tüfek, 350 adet SPG-9 yeni nesil geri tepmesiz top, 120 adet 60'lık havan 75 adet 82'lik havan, 450 adet gece görüş gözlüğü ve lazerli nokta işaretleyi­ci gönderildi­ği belirlendi. PKK'lı teröristle­rde üzerinde ele geçen bu füzelerin Pentagonun demirbaş listesinde­ki silahlarla aynı çap ve cinste olduğu belirlendi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye