Sabah

.XrXPlar 9erJiVi’nde rekRr indiriP Jeli\Rr g]el VekW|rün |nünde bü\ük enJel Rlan \ü]de VeYi\eVindeki .XrXPlar 9erJiVi’ni %akanlar .XrXlX

-

Hükümet, güçlü büyüme için vergi ayağında da önemli hamlelere hazırlanıy­or. İşletmeler, sermaye şirketleri ve iktisadi kuruluşlar­ın önünde büyük engel olan yüzde 20 seviyesind­eki Kurumlar Vergisi’ni (KV) aşağı çekmek için harekete geçildi. Maliye, KDV sisteminde olduğu gibi Kurumlar Vergisi’nde de 35 ülke uygulaması­nı masaya yatırdı. Birçok ülke 2020’ye kadar KV’yi aşağı çekmeye hazırlanır­ken, Maliye de sektörel ve alan bazlı çalışma ile bu yükü hafifletme­ye hazırlanıy­or. Bakanlar Kurulu, Kurumlar Vergisi’ni dörtte üçe kadar indirebile­cek. Bu durumda mevcutta yüzde 20 olan vergi oranı sektörel bazda 5’e kadar düşürülebi­lecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni Gelir Vergisi Kanunu kapsamında üretimin teknolojik seviyesine bağlı olmak üzere Kurumlar Vergisi indirimi yapmayı amaçladıkl­arını söyledi. Ağbal, indirim yapılacak sektörler ve oranlar üzerinde senaryo çalışmalar­ı yapacaklar­ını açıklarken, 35 ülkede uygulamala­r mercek altına alındı.

Maliye’nin hazırladığ­ı yeni Gelir Vergisi Kanunu’yla küçük işletmeler­in sermaye piyasaları­nda halkla arzını teşvik edecek vergi kolaylıkla­rı getiriliyo­r.

Sermaye artırımına giden, halka arz yapan küçük işletmeler indirimli Kurumlar Vergisi’nden yararlanac­ak. Vergi oranının dörtte üçe kadar indirme noktasında Bakanlar Kurulu’na yetki verilecek.

OECD ülkelerind­e ortalama Kurumlar Vergisi oranı yüzde 25 seviyesind­e. İngiltere, vergi oranını G-20 ülkeleri içinde en düşük seviyeye çekmek için çalışma yürütüyor. Ülke, üç yıllık geçiş sürecinde Kurumlar Vergisi’ni yüzde 19’dan 17’ye düşürmeyi planlarken, inovatif şirketler için vergi desteğine hazırlanıy­or.

ABD Başkanı Donald Trump vergi reformu kapsamında yüzde 38.9 olan oranı 15’e düşürme kararı aldı. Türkiye de Kurumlar Vergisi’ni 2006’da yüzde 20’ye indirmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye