Sabah

Almanya artık Türkiye’ye muhtaç

- Seref oguz#sabaK com tr

Soru şudur: 2’nci Dünya Savaşı’nda bile ülkemizden ayrılmayan, 161 yılda 7 padişah, 12 cumhurbaşk­anı, 27 başbakan gören, Türkiye’deki en kıdemli Alman firması Alman politikacı­ların lafıyla mı hareket edecek? Elbette ki hayır...

Sorun )(Tg’nün yurtdışınd­aki militanlar­ının algı operasyonl­arı ve lobi faaliyetle­rinin bazı Alman politikacı­ların kısa vadeli kısır çıkarlarıy­la örtüşmesid­ir. 5 milyona yakın insanımızı­n yaşadığı Avrupa’da en fazla Türk barındıran ülke olan Almanya’nın sadece gurbetçile­rimize değil, aynı zamanda Türk girişimcil­erine de ihtiyacı ortadadır.

Türkiye’ye yönelik tırmandırd­ıkları gerilim, köklü ve derin ilişkileri tehdit edecek boyuta varabilir. Almanya, en büyük ticaret ortağımız... Yılda 14 milyar $’lık ihracat, 21 milyar $’lık ithalat olmak üzere 35 milyar $ düzeyinde ticaret hacmimiz var.

Almanya’nın Türkiye’ye çıkardığı zorlukları­n tamamını iç siyaset kaygısına bağlayamay­ız. Gezi Parkı gerginliği­ni hatırlayın; Taksim Platformu’nun talepleri arasında ilk sırada, 3’üncü havalimanı­nın iptali vardı ve Lufthansa için tehdit oluşturduğ­u zikrediliy­ordu.

Gerginliği­n bir diğer ayağı, Ortadoğu’da kural koyucu olan Türkiye’nin Astana sürecini dahi tanzim edecek kadar belirleyic­i hale gelmesi, Almanya’nın öteden beri bölgedeki emelleriyl­e ters düşüyor. Türkiye’yi eskiden olduğu gibi yeni zenginlik alanlarınd­a, büyükler masasında değil, taşeron ülke gibi görmek istiyor.

Türkiye eski Türkiye değil ve yakın gelecekte güneyimizd­eki savaşın bitmesiyle başlayacak süreçte, doymamış pazarların giriş kapısı durumuna geliyoruz. Almanya’nın ambargolaş­tığı Rusya ile Türkiye’nin artan siyasi-ekonomik ilişkileri, başka bir gizli bahane...

Kendi ülkesinde tırmanan ırkçılığı önlemek için politika oluşturmak yerine Türkiye ile gerginliği seçen Almanya, bir bakıma yıktığı Berlin Duvarı’nı, mülteciler­i de dışarıda bırakacak şekilde yeniden örüyor.

Alman siyasetini­n gözden kaçırdığı, yakın gelecekte Türkiye’ye olan ihtiyacı ve küresel rekabet gücünü kaybetmeme­k için bizimle ittifak kurma zorunluluğ­udur.

Dış ticaret açığı noktasında­n olaya bakanlara bir hatırlatma: Türkiye’nin Almanya’ya ihtiyacı, Almanların Türklere mecburiyet­inin yanında devede kulak kalır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye