Sabah

Beş ayda 4.8 milyar $’lık YATIRIM

- Hazal MeKmet

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Yılın ilk beş ayında 4.8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. Artış yüzde 11.2 oldu. Bu cesaret verici” dedi. Şimşek, faizlerin yüksek olduğunu anımsatara­k, “Faizi, tasarrufu ve katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştire­rek, uzun vadeli fonu çekerek düşürürüz. Merkez Bankası üzerinde yönlendirm­eyle faizi aşağı çekemeyiz” diye konuştu.

Şimşek, A Haber’de ekonomiyi değerlendi­rerek şu mesajları verdi:

FITCH SÜRPRİZ DEĞİL: Fitch’in raporu oldukça olumlu, karar sürpriz olmadı. Önümüzdeki dönemde daha güçlü performans­la kredi kuruluşlar­ını ikna edeceğiz ve notumuz umarım yükseliş trendine girer.

DESTEĞE DEVAM: Bu yıl reel ekonomiyi destek için bazı tedbirler ortaya konuldu, bu sene muhtemelen daha fazla borçlanaca­ğız. Borçlanma limiti içinde kalamayaca­ğımız görünüyor. Hazine’nin borçlanma ihtiyacı bütçe kanununda öngörülen limit içinde kalamayabi­lir, hazine piyasa yapıcıları­yla iletişim kurdu. EKK’da değerlendi­receğiz.

BÜYÜME YÜZDE 5’E YAKIN: Büyüme bu yıl için yüzde 5’e daha yakın görünüküyo­r. Öncü göstergele­r, elimizdeki veriler, ikinci çeyreğin de güçlü olduğunu gösteriyor. Üçüncü çeyrek zaten baz etkisi nedeniyle bir miktar güçlü olacak. Türkiye çok rahat bir şekilde, önümüzde 10 yıl yüzde 5-6 patikasına oturabilir.

FAİZLER YÜKSEK: Türkiye’de faizler yüksek mi? Evet yüksek. Faizi, tasarrufu ve katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştire­rek, uzun vadeli fonu çekerek düşürürüz. Merkez Bankası üzerinde yönlendirm­eyle faizi aşağı çekemeyiz.

AYRIMCILIK OLMAZ: Almanya ile ilişkilerd­e rasyonel tepkiler vermeye devam edeceğiz. Almanya en büyük ticari ortağımız. Geçmişte Rusya ve İsrail’le de siyasi kriz yaşadık. Ticarete, ekonomiye etkilerini sınırlı tuttuk. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketleri­ne asla bir ayrımcılık olamaz. Biz bunları farklı tutmadık, tutmayacağ­ız.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A1KA5A
A1KA5A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye