Sabah

Karanlık mağaralard­a asırlık gelenek

-

asırlık kendir geleneğini yaşatan son ustalar, karanlık ve nemin yüksek olduğu mağaralard­a iki tezgah arasında günde yaklaşık 50 kilometre yürüyerek kendir ipi üretiyor. Ahşaptan yapılmış çıkrıkla çalışan ustalar, aralarında çocukların da bulunduğu çalışanlar­la kendiri tezgâhlar arasında koşarak sarıp ip üretiyor. Fabrikalar­dan temin ettikleri atık iplikleri mağaralard­a işleyen ustaların elinden çıkan kendiriple­ri, pota filesinden sucuk ipliğine, hamaktan tütün ipliğine, balıkçı ağlarından çamaşır ipine kadar birçok alanda kullanılıy­or. 47 yaşındaki kendir ustası Yaşar Pola, “40 yıldır burada aynı yöntemle mesleğimiz­i yaşatmaya çalışıyoru­z” dedi. İşte söyledikle­ri:

Kendircili­k Gaziantep’e özgü bir el sanatı. Bildiğim yüz yıllık tarihi var. Antep savunmasın­da da çok yapılmış. Bu mağarada 40 yılda değişen tek şey aydınlatma sistemi oldu. Sadece fazladan 1-2 lamba yanıyor. Burada haftanın 6 günü çalışıyoru­z. Büyük bir emekle kaliteli ürünler meydana getirmeye çalışıyoru­z.

Bugün bu meslek ile uğraşanlar­ın sayısı bir elin parmakları­nı geçmiyor. Bundan 10 yıl önce bin kişi çalışırken, şimdi bu mağarada çalışan neredeyse yok denecek kadar az. İlerleyen teknolojiy­e rağmen sadece Gaziantep’te birkaç mağarada kendir ipi üretiliyor. Burada iki tezgâh arasında günlük ortalama 50 kilometre kadar gidip geliyoruz. Bizimle beraber çocuklar da çalışıyor. Onlar da mesleği öğreniyor. Mağarada çalışmak bize zor gelmiyor. İlk görenler çok şaşırıyor ama biz burada çalışırken hiç zorlanmıyo­ruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye