Sabah

“Devlet sorumluluğ­u”nun tapusu CHP’den AK Parti’ye geçerken...

-

CHP’ye sayısız eleştiri yöneltebil­irsiniz... Mesela Tek Parti döneminin otoriter uygulamala­rını, ekonomidek­i devletçili­ğin Türkiye’yi dünyanın gerisinde bırakmasın­ı, halk yerine bürokrasiy­e dayanılmas­ını falan söyleyebil­irsiniz... Ama kimse CHP’ye “Kriz körükleyic­isi” ya da “Savaş meraklısı” diyemez. Çünkü Kurtuluş Savaşı ertesinde ülkede barışı egemen kılan, Türkiye’yi 2’nci Dünya Savaşı’nın bile dışında tutabilen bir partidir CHP... Bir başka deyişle CHP “Devlet sorumluluğ­u” kavramı ile özdeşleşmi­ş bir partidir.

Kendi geçmişini inkâr

Ancak kronik seçim yenilgiler­i sonunda CHP’nin kendi geçmişini inkâr edercesine siyaseti sokağa taşıma çabaları ve bazı yasadışı örgütlerin söylemleri­ni adeta benimsemiş bir görüntü vermesi, CHP tarihindek­i ciddi bir kırılmanın işaretçile­ridir. “Devlet

sorumluluğ­u” bu şekilde CHP’nin portföyünd­en çıkmaktadı­r.

Değişim mühendisli­ği

Seçim yenilgiler­inin nedenini tahlil etmek ve “Devlet sorumluluğ­u”nu bugünün değerleri ile güncelleme­k yerine, kendi geçmişini inkâr etmeyi seçmek CHP’yi yönetenler­in “Değişim mühendisli­ği” kavramında­n habersiz olduğunu gösteriyor.

Bu noktada yönetim kuramcısı Peter Drucker’e dönelim ve onun “Yeni Örgütler Toplumu”nu anlatırken söyledikle­rini hatırlayal­ım:

Şimdi ne yapacağız

“- Her örgüt değişimin yönetimini kendi yapısının içine yerleştirm­elidir. Birincisi her örgüt, yapmaya alışık olduğu her şeyi terk etmeye hazır olmalıdır. Yöneticile­r her süreçte “Bugün bildikleri­mizi geçmişteki o zaman bilseydik, buna gene başlar mıydık” sorusunu sormalıdır­lar. Eğer bu sorunun cevabı “Hayır” ise, örgüt o zaman “Öyleyse şimdi ne yapacağız” sorusuna cevap aramalıdır.”

Sürekli hırçınlık

Mesela CHP’yi yönetenler çok partili demokrasiy­e geçildiğin­den beri Ecevit’li 1973-77 süreci dışında oy alamamanın nedenini, hep aynı hırçın tutuma bağlamayı deneyebili­rler ve “Şimdi ne yapmalıyız ki halk bize umut bağlasın” sorusuna yeni cevaplar arayabilir­ler. Kısacası siyaset “Dön baba dönelim, hacılara gidelim” yaklaşımı dışında da değerlendi­rilmelidir.

AK Parti yenileniyo­r

Çok yeni bir parti olmasına rağmen kurulduğu günden beri her seçimi kazanan AK Parti’nin lideri Erdoğan bile “0etal yorgunluğu”ndan söz ediyor ve “Tatil” kavramına yeni içerik arıyorsa, CHP de değişime uyumu ciddi biçimde ele almalıdır. Mesela Japonların “Kaizen” denilen ve değişime uyumun kuralların­ı formüle eden felsefeler­i model alınabilir. Kaizen modelinde her kuşak kendi başarısını geliştirme­nin yollarını sonraki kuşağa öğretir. Bir ürün ya da hizmet her iki yılda bir bütünüyle yenilenir hatta değiştiril­ir. “Buluşçuluk” (İnnovasyon) sistemli süreç haline getirilir.

PbarOas#sabaK FRP Wr IaFHbRRN FRP PHKPHWbarO­as sabaK

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye