Sabah

Ü İthalatçı oligarşi

-

ç domates yolda yürüyormuş.

%irinci demiş ki; “-benim önümde hiç domates yok, arkamda domates var.” İkinci demiş ki; “benim önümde 1, arkamda 1 domates var.”

Üçüncü demiş ki; “benim önümde arkamda da domates var.” Peki, bu nasıl olur? Dilediğini­z kadar düşünün ve işin içinden çıkmaya çalışın. Oysa cevap bazen çok basit olabiliyor; “üçüncü domates yalan söylüyor.”

Gıda fiyatların­ı düşürmede alınan tedbirleri­n neredeyse tamamı boşa çıkar mı? Tarladaki 50 kuruşluk domates mutfağa dek 10 kat artışla 5 lira olur mu? Artık otomatiğe bağladığım­ız; “aracı kalkıyor” beyanı neden yıllardır sonuç vermez?

Zira bu domates kervanında birileri yalan söylüyor. Bana göre bu üçüncü domates, aracının bizzat kendisi ve ithalatçı oligarşini­n lobicileri­dir. Peki, kim bunlar?

Bunlar, aracıyı ortadan kaldırmak yerine aracıyla birlikte hareket edenlerdir. Bunlar, “ithalat kamçısı ile fiyatları terbiye” edeyim derken tüketiciye ucuz et vermek şöyle dursun, besiciyi de yok eden ithalatçı oligarşidi­r.

Referandum­da halka söz verdik; bürokratik oligarşi yok edilecek diye. Yığınca tedbir alındı, reform adımları yolda… Fakat hem aracılıkta­n hem de ithalattan semiren oligarklar­ı göz ardı ettik.

İki soru; 1-Sürdürüleb­ilir ucuzluk için ithalat kamçısı işe yarar mı? 2-Yoksa fiyatları ithalatla kamçılarke­n ana gövdeyi öldürme riski var mıdır? Bu sorulara verilecek dürüst, yansız, ziyansız cevaplar; gümrük vergileriy­le oynarken çok işimize yarayacakt­ır.

Birinci sorudan başlayalım… İthalat kamçısı, fiyatları kısa sürede terbiye etse de orta ve uzun vadede üretimi “yeterli” hale getirmeyin­ce, ülkeyi açık pazar haline dönüştürür, dışa bağımlılığ­ı kronikleşt­irir, cari açığı beslersin. Burada kritik başarı, kamçı şaklarken, ithalatı ikame edecek üretimi teşvik ve temin etmektir.

Tarlada 50 kuruşluk domatesi mutfağa 5 liraya ulaştıran değer zincirinde­ki kaçak ve göçükler onarılmadı­kça, sürdürüleb­ilir ucuzluktan söz etmek mümkün değildir. Gümrük vergilerin­i indirip ithalatı teşvik ettiğinizd­e, aracılar yüzünden zaten kazanamaya­n üretici dahi, ithalatçıy­a dönüşür.

İkinci sorunun cevabına gelelim; ithalat kamçısını hangi süreyle kullanabil­iriz? Gümrük vergisi, yerli üreticiyi korumak adına alınır. Fiyatları terbiye etmek için sıfırlar ya da

0- 0’lara indirirsen, üreticiyi bitirirsin. İthalatı otomatiğe bağlamanın tehlikeli yanı; korumak iddiasında olduğumuz üreticiyi ithalatçı oligarşiye kurban etmektir.

Üreticiyi teşvik, cesaretlen­dirme; temel stratejimi­z olmalı. İthalata bağımlı olmaktan çıkmak, kendine yeterli hale gelmek ancak ve ancak üretimi yücelterek mümkündür.

İthalat kamçısını kullananla­r aman dikkat; fiyatı terbiye edeyim derken üreten bünyeyi öldürmeyel­im. İthalatçı oligarşini­n değirmenin­e su taşımayalı­m. ,

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye