Sabah

S400’leri alacak mıyız?

- Hilal kaSlan#sabah Fom tr SMS HKA ya] ’ye gönder TL MH

Türkiye, Çin merkezli CPMIEC’e füze savunma sistemi ihalesini vermeye çok yaklaşmışt­ı. Şirket, Kuzey Kore ve İran’la ilişkileri sebebiyle ABD’nin ‘Nara OLVWH VL’ndeydi. Ancak Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak ABD ve Hollanda dururken, Çin’e ihale vermeyi düşünmesi boşuna değildi. Zira NATO üyesi ülkelerden gelen teklifler hem çok yüksek fiyattandı hem de hiçbiri teknoloji transferi ve ortak üretim yapmayı önermiyord­u. Yani Türkiye’ye hem fahiş fiyata balık satacaklar hem de balık tutmayı öğretmeyip kendilerin­e mahkûm kılmaya devam edeceklerd­i.

Ancak buna rağmen Türkiye çok yakın markaja alındı. Batılı liderler ve NATO’dan sertlik dozu yükselen açıklamala­r birbirini izledi. Türkiye’nin Batı ittifakına göbekten bağlı kalması ve diğer tüm seçenekler­i gözardı etmesi beklendi. NATO yetkililer­i, açık biçimde ihale Çinli firmaya verildiği takdirde, NATO sistemine entegre olmayacağı­nı, Türkiye’nin kendi imkânlarıy­la başbaşa kalacağı tehdidini savurdu. Yetmedi, projede yer alacak ASELSAN ve HAVELSAN gibi Türkiyeli şirketleri­n de Batılı şirketlerl­e ilişkileri­nin kötü yönde etkilenece­ği yaptılar.

Bugün Moskova’nın da Tahran’ın da Şam’ın da Ankara’yı vuracak güçte füze sistemleri var ve buna karşın Türkiye’ye koruma sağlaması gereken NATO şemsiyesi, Patriotlar­ı bile Türkiye’yi sıkıştırıp pazarlığa zorlayacak bir araç olarak kullandı. En sonunda Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Batı bloğuna bir şans daha verdi. Obama ile sıcak fotoğrafla­rın verildiği ve Antalya’da gerçekleşe­n G-20 zirvesine denk gelecek şekilde füze ihalesinin iptalini kabul etti. NATO’nun Türkiye’yi ikna edecek güvenceler verdiği yorumları yapıldı.

Sadece üç hafta sonra, 15 Temmuz sonrası tutuklanan pilotlar, Rus savaş uçağını düşürdü. ABD ile iyice yakınlaşma­k ve Rusya’ya karşı pazarlık kat sayımızı da düşürüp gardımızı indirmek zorunda bırakıldık. Kısaca FETÖ’cü bir pilot eliyle NATO’ya boyun eğdirildik. Üstelik o süreçte NATO’dan üç beş açıklama dışında askerî açıdan bir yardım görmedik. Bilakis, AB mülteci anlaşmasın­ı bir dayatma olarak kullandı. ABD ise yaklaşık bin TIR’la YPG’ye destek taşıdı ve eğitip donattığı YPG’yi âdeta düzenli bir orduya çevirdi.

Şimdi dünya üzerindeki en modern hava savunma sistemi olan S400’ler için Rusya ile masadayız. Kısa, orta ve uzun menzilli füze kullanabil­en bu sistemle Türkiye, herhangi bir yöne doğru aynı anda 72 füze birden ateşleyebi­lecek. Menzili 400 kilometre olan bu füzeler, bize hangi ülkelere karşı nasıl bir koruma sağlayacak, hayal edin. Rusya hazır olan dokuz bataryanın ikisini Türkiye’ye konuşlandı­rarak siyasî bir mesajı vermeye hazırlanıy­or. Ancak NATO radarların­a entegrasyo­n sorununun nasıl çözüleceği belirsiz ve entegre olmazsak da bu NATO’ya elveda anlamına gelebilir.

Eğer her şey yolunda giderse, 1962 Küba füze krizinde, ABD’nin Rusya’ya karşı konuşlandı­rdığı Jüpiter’lerin olduğu ülkeden, Rusya’nın S400 hava savunma sistemini sağladığı ilk ülke olma yoluna gireceğiz. Putin’in 755 ABD’li diplomatı geri göndereceğ­ini açıkladığı son süreçte, Pentagon’dan da Türkiye’ye yönelik itiraz sesleri yükselmeye başladı. Trump’ın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk’ün Türkiye’nin İdlib’de El Kaide unsurların­a dolaylı destek verdiği iddiaların­ı da, mini etekheykel-şort derken oluşturulm­aya çalışılan toplumsal memnuniyet­sizlik dalgasını da gelmekte olan sıcak günlere karşı direncimiz­i azaltmaya çalışan saldırılar olarak gördüğümü not edeyim.

 ??  ?? Hilkl KAPLAN
Hilkl KAPLAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye