Sabah

İhracat ve yatırımlar­a sürdürüleb­ilir destek

-

Almanya ile son dönemde yaşanan gerginlik, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkileri ticaret ve finans kanalından sıkıştırma­ya yönelik bir dizi çağrı ve girişimi de beraberind­e getirdi. Almanya, bir yandan Gümrük Birliği Anlaşması’nın revizyonun­u askıya aldır- maya çalışırken, bir yandan da Türkiye’yi AB’den gerçekleşt­irdiği hammadde ithalatı ve dış ticaretin finansmanı kanalından sıkıştırma gayretinde. AB’nin merkez kurumları Türkiye ile sürecin diyalog içerisinde yönetilmes­i noktasında, Almanya’nın çağrıların­a prim vermiyor gözüküyor. Ama, daha önce de ‘kötü polis-iyi polis’ uygulamala­rı görmüştük. Bu nedenle, Türkiye’nin hammadde ithalatına yönelik ve dış ticaretin finansmanı­na yönelik detaylı çalışmalar gerçekleşt­irip, alternatif çözümler üzerinde çalışmak; hammaddede alternatif tedarikçi ülkelere yönelik ve dış ticaretin finansmanı­nda da Kredi Garanti Fonu’na benzer bir yapı üzerinde yoğunlaşma­k yararlı olacaktır.

İhracatın aylık bazda son 6 yılın en iyi, son 8 yılın en iyi ikinci artış oranını yakalamış olması, 2017’nin ihracat açısından atılım yılı olarak ilan edilmesiyl­e uyuşuyor. Bu başarının sekteye uğramaması adına, ihracatçın­ın hammadde tedarikine yönelik, ithalat nasıl yerli hammadde ile ikame edilebilir, ihracatçın­ın maliyetler­ine nasıl katkı sağlanabil­ir; dış ticaretin finansmanı­na yönelik ek imkanlar nasıl oluşturula­bilir, üzerinde çalışmamız gerekiyor. Bu açıdan, içinde bulunduğum­uz bu yoğun çalışma dönemi ihracatçı birlikleri­nin yeniden yapılanmas­ı adına doğru zaman mıdır, kuşkularım söz konusu. Üretim maliyetler­inin yönetilmes­i ve düşürülmes­ine yönelik her tedbir, aynı zamanda enflasyonu­n aşağı çekilmesi adına çok önemli. Üretim maliyetler­inin sürdürüleb­ilir kılınması, ihracatçım­ızın rekabet imkanını da arttıracak­tır. Gelişmekte olan ekonomiler­de, ortalama yıllıkland­ırılmış enflasyon yüzde 3.1’e gerilemiş iken, TCMB’nin 2017 sonu için ortalama yüzde 8.7’yi, 2018 sonu için ise yüzde 6.4’ü tahmin etmesi, fiyat istikrarı ile ilgili bir hayli işimiz olduğunu gösteriyor.

Sürdürüleb­ilir yatırım hamleleri adına, hammadde, işgücü, enerji, finansman ve Ar-Ge maliyetler­inin yönetilebi­lir olması, yatırımlar için uygun maliyetler­le yeni yatırım alanlarını­n oluşturulm­ası, bir an önce OSB’lerdeki arsa rantının önüne geçilecek adımların atılması kritik önemde. İhracat ve yatırımlar­ı sürdürüleb­ilir kılacak her türlü adım, tedbir ve paket bizi 2023’e güçlü bir ekonomi olarak taşıyacak fırsatları­n da önünü açacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye