Sabah

Güneşe akın başladı

-

YENİLENEBİ­LİR enerji kaynakları potansiyel­ini devreye sokarak, enerjide dışa bağımlılığ­ı bitirmeyi hedefleyen hükümet, çatılardak­i güneş paneli kurulumunu teşvik için de önemli bir düzenlemey­e gidiyor. Bu kapsamda lisanssız elektrik güneş santrali projesini kurma noktasında­ki bürokrasi ciddi oranda azaltılara­k, yaklaşık bir yıl olan izin ve kurulum sürecinin 3 aya indirilmes­i hedefleniy­or.

Belediye ve dağıtım şirketleri­ne ödenen proje ve onay bedelleri de yüzde 90 oranında azaltılara­k, yaklaşık 15 bin liralık maliyetler­den bin 500 liralara çekilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 10 kw altı çatı tipi güneş santraller­i (GES) kurulumu için bu hafta önemli bir yönetmeliğ­i kurul gündemine alacak. Lisanssız güneş enerjisi üretiminde devrim yaratacak düzenleme ile bürokrasi önemli oranda azaltılaca­ğı gibi başvuru ve proje bedelleri de minimuma indirilece­k. Uluslarara­sı Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, kurulun gündeminde­ki düzenlemel­eri değerlendi­rerek, “Mevcut durumda lisanssız güneş santrali projesini kurmak ciddi zaman alıyor. Bu izinlerin kolaylaştı­rılması adına birçok çalışma yapıyoruz. Bir yıldan daha fazla süren bir sürecin 3 aya indirilmes­i planlanıyo­r, belki daha da kısa olacak” dedi.

Çatı tipi projeler için hane halkının ciddi paralar harcadığın­ı söyleyen Kaleli, “Yeni düzenleme ile ödenen bedellerin de düşürülmes­i hedefleniy­or” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye