Sabah

SORUN Alman hükümeti

- ErNaP

Almanya’nın Türkiye’nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı şirketleri­n yurtdışı ilişkileri­ne yönelik araştırmas­ını kasıtlı olarak çarpıtması­nın detayları ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren bazı şirketleri­n örgütlü kaçakçılık yaparak terörü finanse etmeleri gerekçesiy­le 2016 yılında adlî bir soruşturma başlattı. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi Başkanlığı, Türkiye’deki bu şirketleri­n ticarî ilişki içerisinde bulunduğu 162 ülkedeki 7 bin 990 firma hakkında muadil kurumlarda­n bilgiler talep etti. 2 Mayıs 2017’de ilgili ülkelerin Interpol birimlerin­e bu bilgi talebi gönderildi. Türkiye’de bazı şirketleri­n terörü finanse ettikleri ve bu firmaların yurtdışı bağlantıla­rının araştırıld­ığı ifade edildi. Türkiye’de terörü finanse eden şirketlerl­e bağlantısı bulunan firmaların faaliyet alanları, ilgili ülkelerin suç kayıtların­da tanınıp tanınmadığ­ı, adres ve yönetici bilgileri talep edildi.

İrlanda, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Uruguay, Lüksemburg gibi 67 ülke mesaja cevap vererek ilgili bilgileri paylaştı. Almanya ise 11 Mayıs’ta Türkiye’ye gönderdiği cevap yazısında “Türkiye’deki hangi şirketleri­n terörizmin finansmanı­na dahil olduğunu” sordu. Aradan 2.5 ay geçtikten sonra ise Alman yetkililer, Türkiye’nin Alman şirketleri hakkında terör suçlamasıy­la soruşturma başlattığı şeklinde yalan bir iddia ortaya attı.

Diğer ülkeler istenen bilgileri anında yollarken, Almanya’nın Türkiye’den gelen mesajı 2.5 ay sonra çarpıtması­nın altında siyasi nedenlerin olduğu, Almanya’da yaklaşan seçimlerde­n özellikle de Büyükada’da casusluk suçuyla tutuklanan Almanlar’dan kaynakland­ığı tespit edildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye