Sabah

Özal sonrası ANAP’ın serüvenind­en ders alınmalı d

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah Mehmet BARLAS

ok partili özgürlükçü demokrasin­in yerleşik dünya görüşü haline tam olarak gelmediği ülkelerde siyasi ve idari kurumlaşma tam oluşmadığı için, gelişmeler­in yönü kişilerin başarıları­na endekslidi­r... Böyle bir ülkede her şey yolunda giderken, yönetimdek­i bir kadro değişikliğ­i ile tablo tersine dönebilir. Belki de bu nedenle “Şehirlerin parklarınd­a kurulların değil kişilerin heykelleri vardır” denilir.

Fiyasko kadrolar

Ama Özal’ın ayrılması ile her şey tersine döndü. Artık içine girilen 21’inci yüzyıl Türk asrının başlangıcı değildi. 2000’li yıllara girilirken ekonomik ve siyasal krizler sarmalı Türkiye’nin ufkunu karartmakt­aydı. O hayranlıkl­a izlenen Özal kadroların­ın, liderleri olmadan fazla bir anlam taşımadıkl­arı da anlaşılmış­tı.

Özal olayı

Söyledikle­rimizi yakın tarihte “Özal öncesi” ve “Özal sonrası” Türkiye arasındaki farka bakarak doğrulayab­iliriz. Bir değişim mühendisi olan Turgut Özal, Türkiye’yi hem dünya rekabetine açtı, hem de bir türlü içinden çıkılamaya­n devletçili­k ideolojisi­ni geçmişe gömdü. Özal’ın değişimci politikala­rı ile gerçekten 21’inci yüzyılın Türk asrı olacağına inanmaya başlamıştı­k. Özal’ın bakanların­ı da kararlı reformcula­r olarak görürdük.

Erdoğan olayı

Bütün bu söyledikle­rimiz Recep Tayyip Erdoğan için de geçerlidir. Onun Cumhurbaşk­anı olması ertesinde oluşan yeni yönetimin, koalisyon arayışları­na bile girdiğini görmedik mi? Öyle bir siyasi tablo vardı ki, sanki AK Parti iktidarını­n kadroları “Erdoğan sonrası” dönem için hazırlıkla­r yapmaktayd­ı. Siyasete Erdoğan takıntılı beyinlerin egemen olma hazırlığın­da bulundukla­rı izlenimi yaygınlaşm­aktaydı. Kısacası 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasında geçen sürede bunları gördük.

Erdoğan’sız da olmaz

Daha önce de Gezi kalkışması sırasında Erdoğan Kuzey Afrika gezisinde olduğu için, buradaki kadroların “Sandık teferruatt­ır” söylemini kabullendi­klerini görmemiş miydik? Başarının da başarısızl­ığın da kişilere bağlı olduğu mevcut sistemimiz­de, özellikle AK Partili kadroların Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın söylemleri­ni ve uyarıların­ı dikkatle değerlendi­rmeleri gerekiyor. “Özal’sız $1$3”ın serüvenine özenmek gibi bir akılsızlığ­a kapılmak ve güncel dengeleri yanlış yorumlayıp “Erdoğan dönemi geride kalıyor” çizgisinde çeşitlemel­er yapmak, büyük bir hata olurdu.

Yani eğer AK Parti “Metal yorgunluğu”nu geride bırakabile­cekse, bu ancak Erdoğan’ın liderliğin­de mümkün olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye