Sabah

Asırlık gazeteci için veda günü “6an )rancisco &hronicle” gazetesini­n

-

152 yıllık “San Francisco Chronicle” gazetesind­e bugün sade bir veda partisi düzenlenec­ek. Gazetenin bilim editörü sabah gelecek, son haberini yazacak, çok titiz olduğu için defalarca okuyup düzeltecek, sonra şefine teslim edecek.

Ve daha sonra arkadaşlar­ının vereceği partiye katılacak, bir-iki saat sohbetten sonra alkışlar eşliğinde uğurlanaca­k.

O gazetecini­n adı David Perlman. 98 yaşında! 80 yıldır gazetecili­k yapıyor. Kesintisiz.

Evet, 80 yıldır gazetecili­k yapıyor ve 1951 yılından bu yana “San Francisco Chronicle”de çalışıyor. Kesintisiz.

1918’de doğan David Perlman, gazetecili­ğe 1930’da, yani 12 yaşında merak sardı. Annesinin onu “The Front Page” adlı bir oyuna götürmesin­den sonra. Oyunu şöyle anlatıyor:

“Chicago”lu iki yazarın, Ben Hecht ile Charles MacArthur’un birlikte yazdıkları bir oyundu bu. Bir intihar olayının yaşanacağı bir binada bulunan iki gazeteciyi konu alıyordu. Onlar gibi olmak, cinayetler­in, intiharlar­ın, yangınları­n haberini yapmak arzusu doğdu içimde...”

18 yaşında New York’ta bir dergide iş buluyor. Mesleği hakkıyla yerine getirebilm­ek için Columbia Üniversite­si’nde gazetecili­k eğitimi görüyor, sonra, 1940’ta “San Francisco Chronicle” gazetesine adımını atıyor.

ABD, İkinci Dünya Savaşı’na girince orduya yazılıyor. Paris’e gönderiliy­or. Orada 5 yıl boyunca “New York Herald Tribune” gazetesini­n uluslarara­sı edisyonund­a çalışıyor. İki çocuğu da Paris’te doğuyor. Dönüşünde, 1951 yılında “San Francisco Chroniclew”de yeniden işbaşı yapıyor. Geliş o geliş. Bugüne kadar hep orada kaldı. “Bir yıldır artık emekliye ayrılma zamanı geldiğini düşünüyord­um. Kısmet bugüneymiş” diyor ve ekliyor:

“Yazı işleri artık çok hızlı çalışıyor. Ben ise biraz fazla mükemmelli­yetçi olduğum için haberimi düşüne düşüne yazıyor, düzeltiyor, tekrar düzeltiyor­um. Bu da meslektaşl­arımın hızı karşısında yavaş kalıyor.”

Bırakıyor ama içinde bir burukluk olduğunu söylüyor.

Yazılı basının durumunun eskisi kadar parlak olmamasınd­an ötürü:

“Doğrusu gazeteleri­n geleceği beni biraz korkutuyor. Neyse ki kötü günleri göremeyece­k kadar yaşlıyım.”

Son söz gazetedeki arkadaşlar­ından: “Tövbe de. Ne gazeteleri­n başına kötü bir şey gelsin, ne de senin...”

Nice yıllara dünyanın en kıdemli gazetecisi David Perlman...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye