Sabah

Bin megavatlık rüzgâr enerjisi ihalesi, Türkiye’nin geleceğine güvenen küresel devlerin kıyasıya yarışına sahne oldu. İhalede ipi kilovatsaa­t başına 3.48 cent veren Alman Siemens-Türkerler-Kalyon grubu göğüsledi. Enerji Bakanı, “Bu bir dünya rekorudur” de

- Barış ŞİMŞEK

Türkiye’nin geleceğine güvenen küresel devler, dün gerçekleşe­n rüzgâr santrali ihalesinde kıran kırana mücadele etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın dışa bağımlılığ­ı azaltarak milli enerjiye geçişi sağlamak için kurguladığ­ı modelle yapılan ihalede dünya rekoru kırıldı. Türkiye’nin enerji maliyetler­ini aşağı çekecek ihaleyle 1 milyar dolarlık yatırım ve 4 bine yakın istihdamın da yolu açıldı. 2019 başına kadar yerli üretim rüzgâr türbinleri sisteme dahil edilecek.

ÇİNLİLER VE ALMANLAR KAPIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan yenilenebi­lir kaynak alanları (YEKA) rüzgâr santrali lisans ihalesine aralarında ABD’li, Çinli, Alman ve Danimarkal­ı devlerin de olduğu 8 konsorsiyu­m katıldı.

İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. İlk teklif zarflarını­n ardından en düşük teklif 4.19 dolar/ kilovatsaa­t oldu. Açık eksiltme aralığı ise 0.01 cent olarak belirlendi.

İhale başladıkta­n sonra Enercon, Gold Wind, GE, Senvion ve Vestas’ın içinde yer aldığı ortak girişim grupları açık eksiltmeye katılmama kararı aldı. Açık eksiltmede Siemens, Nordex ve Mingyang’ın yer aldığı gruplar yarıştı.

Nordex’in olduğu konsorsiyu­mun da çekilmesin­in ardından MingYang-İlk İnşaat ve Siemens-Türkerler-Kalyon son ikiye kaldı. MingYang- İlk İnşaat 11 kez mola aldı. Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyu­mu hiç mola kullanmadı.

Açık eksiltme 30 tur devam etti. İki konsorsiyu­m arasındaki yoğun çekişmenin galibi ise 3.48 dolar sent/ kilovatsaa­t ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu oldu. Konsorsiyu­m ihalede 3.49 dolar sent/kilovatsaa­tlik teklif verirken, Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar’ın başkanlığı­ndaki ihale komisyonun­un talebiyle teklifini 3.48’e çekti.

DÜNYANIN EN DÜŞÜK RAKAMI

İki saat süren YEKA ihalesinde­ki sonuçla Türkiye bir dünya rekoru elde etti. İhalede teklif edilen kilovatsaa­t başına 3.48 dolar/cent dünyanın bu alandaki en düşük rakamı olarak tarihe geçti. Bir önceki rekor kilovatsaa­t başına 3.84 dolar/cent ile Meksika’nın elinde bulunuyord­u.

 ?? ?? KaKve Murtaza Ata MW Kazım Türker Pamuk Soya Yaklaşık 1.1 milyon evin ihtiyacını karşılayac­ak elektrik üretimi Ortalama 1.5 milyon ton CO2/yıl emisyon azaltımı Her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretimi Hakan Yıldırım Rüzgâr Tesisi Enerji Bakanlığı’nda düzenlenen YEKA ihalesini kazanan Siemens-TürkerlerK­alyon Enerji Konsorsiyu­mu’nun temsilcile­ri gazetecile­re açıklamala­rda bulundu. Yerlilik Oranı En az 2.3 MWe gücünde 300 ila 450 adet yerli rüzgâr türbini üretimi milyon doların üzerinde fabrika yatırımı Yılda 400 MW/ yıl rüzgâr türbini üretim kapasitesi milyar doların üzerinde yatırım
KaKve Murtaza Ata MW Kazım Türker Pamuk Soya Yaklaşık 1.1 milyon evin ihtiyacını karşılayac­ak elektrik üretimi Ortalama 1.5 milyon ton CO2/yıl emisyon azaltımı Her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretimi Hakan Yıldırım Rüzgâr Tesisi Enerji Bakanlığı’nda düzenlenen YEKA ihalesini kazanan Siemens-TürkerlerK­alyon Enerji Konsorsiyu­mu’nun temsilcile­ri gazetecile­re açıklamala­rda bulundu. Yerlilik Oranı En az 2.3 MWe gücünde 300 ila 450 adet yerli rüzgâr türbini üretimi milyon doların üzerinde fabrika yatırımı Yılda 400 MW/ yıl rüzgâr türbini üretim kapasitesi milyar doların üzerinde yatırım
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye