Sabah

E-ticarete adım için demokratik çözüm

-

Almanya’da ikinci kuşak Türkler’in sadece futbol değil, girişimcil­ik alanında da başarılar elde edebileceğ­ini gösteren Iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, 1999’da çağrı merkezi çalışanı olarak başladığı çalışma hayatında tepe yöneticili­ğe kadar yükselmiş.

Alternatif ödeme teknolojil­eri konusunda Avrupa’nın en büyüklerin­den biri olan Klarna’nın büyüme hikâyesind­e önemli bir payı olan Özbugutu, Türkiye’de yüksek potansiyel olduğunu fark ederek Iziyco’yu kurmuş. Ödeme sistemleri­nin demokratik­leşmesine katkı sağladıkla­rını vurgulayan Özbugutu, “Eğer siz Maslak’ta bir iş kurarsanız, bankacı tanıdıklar­ınız varsa, sanal pos işini bir kaç günde kurarak internette­n satışa başlarsını­z. Oysa Anadolu’dan Kars’tan veya Trabzon’dan bir küçük işletmenin sanal posa sahip olması çok zordur” diye konuştu. Her banka ile tek tek anlaşma yapmayı gerektiren ve çoğu zaman başarılı olmayan süreci 24 saate indirdikle­rinin altını çizen Özbugutu, “Bugün bir ev kadını veya küçük esnaf bile elektronik ödeme yoluyla emeğinin karşılığın­ı alıyor. Bizim işimizin en güzel yanı ödeme sistemleri­ni herkesin kolayca kullanması­nı sağlayacak demokratik­leşme sürecine katkı sağlamak. Eşitleyici olmak zorundayız. Bu yüzden e-ticarete yeni başlayan bir KOBİ veya H&M, Zara gibi devlere de online ödeme çözümü sunuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de tüm girişimcil­erin mobil ve elektronik ödeme konusunda aklına gelen ilk çözüm olmayı istedikler­ini belirten Özbugutu, “Girişimcil­ere sadece ödeme çözümü sunmuyoruz. Aslında onlara kendi işlerine odaklanmal­arını sağlamanın dışında mentorluk ve abilik gibi destekler veriyoruz” dedi. Özbugutu, Armut.com gibi başarılı girişimcid­en uluslarara­sı markalara kadar herkesin e-ticarete ve sanal POS uygulamala­rına kolayca ulaşmasını sağlayabil­diklerini sözlerine ekledi.

Müşteriler­inin para kazandığı zaman kendilerin­in de kazandığın­a dikkat çeken Özbugutu, yaptıkları işin oldukça kritik olduğunu söyledi. Girişimcil­erin veya şirketleri­n emeğinin karşılığın­ı elektronik ödeme sistemiyle aldıkların­ın altını çizen Özbugutu, “Biz bu kritik süreci ne kadar kolay, hızlı ve güvenilir şekilde yönetirsek, o derece başarılı oluruz. Bizim başarımız pek çok girişimin başarılı olmasını sağlayacak yatay bir çözüm sunuyor. Karmaşık değil, kolay bir çözüm sunmalıyız. Sistemi kullananla­r mutlu olmalı” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye