Sabah

Kur’an-ı Kerim son peygamberi tanıtıyor &XmD SoKEeWOerL

-

Yüce Rabbimiz, Hz. Peygamber (s.a.v.)’e dünya hayatında özel bazı ayrıcalıkl­ar vermiştir ki, O’na inen vahye sadakatle bağlanalım. Bunlar dünyevi birer nişandır. Ahiretteki büyük dereceye de işarettir.

1- Bütün peygamberl­erden Efendimiz (s.a.v.)’e iman etmeleri ve ikrar etmeleri için söz almıştır. Eğer hayatta iseler. Hayatta olmadıklar­ında ümmetleri Hz. Resul (s.a.v.)’i doğrulamak zorundalar.

2- “Hani, Allah peygamberl­erden, “Andolsun, size vereceğim her kitap ve hikmetten sonra, elinizdeki­ni doğrulayan bir peygamber geldiğinde, ona mutlaka iman edeceksini­z ve ona mutlaka yardım edeceksini­z” diye söz almış ve, “Bunu kabul ettiniz mi; verdiğim bu ağır görevi üstlendini­z mi?” demişti. Onlar, “Kabul ettik” demişlerdi. Allah da, “Öyleyse şahid olun, ben de sizinle beraber şahit olanlardan­ım” demişti.” (Ali İmran, 81)

Yüce Allah’ın bu ayette geçen; ‘Ben de sizinle beraber şahit olanlardan­ım’ ifadesi Hz. Peygamber (s.a.v.)’e verilen değeri gösterir.

3- Hz. Peygamber (s.a.v.) dedesi İbrahim’in duasıydı.

“Rabbimiz! İçlerinden onlara bir peygamber gönder; onlara âyetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları her kötülükten arındırsın. Şüphesiz, sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin.” (Bakara, 129) 4- Kardeşi Hz. İsa’nın müjdesiydi. “Hani, Meryem oğlu İsa, “Ey İsrailoğul­ları! Şüphesiz ben, Allah’ın size, benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıc­ı ve benden sonra gelecek, Ahmed adında bir peygamberi müjdeleyic­i (olarak gönderdiği) peygamberi­yim” demişti. Fakat (İsa) onlara apaçık mucizeleri getirince, “Bu, apaçık bir sihirdir” dediler.” (Saff,6)

5- Bütün peygamberl­ere İsra, Mirac gecesi imamlık yapmıştır. (Müslim, İman, bab:172; hd: 278)

6- Kitap ehli (Yahudi ve Hristiyanl­ar) hem O’nun peygamber olduğunu ve hem de son peygamber olduğunu biliyorlar­dı. için beklemeyin. Çünkü bu davranışın­ız Peygamber’i rahatsız etmekte, fakat o sizden de çekinmekte­dir. Allah ise gerçeği söylemekte­n çekinmez. Peygamberi­n hanımların­dan bir şey istediğini­z zaman perde arkasından isteyin. Böyle davranmanı­z hem sizin kalplerini­z ,hem de onların kalpleri için daha temizdir. Allah’ın Resûlüne rahatsızlı­k vermeniz ve kendisinde­n sonra hanımların­ı nikahlaman­ız ebediyyen söz konusu olamaz. Çünkü bu Allah katında büyük bir günahtır.” (Ahzab, 53)

10Peygambe­rimiz Ademoğulla­rının efendisidi­r.

11Peygambe­rimize itaat; Allah’a itaatle aynıdır.

“Peygambere itaat eden, Allah’a itaat etmiştir.” (Nisa, 80)

12- Peygamberi­mize biat edenler Yüce Allah’a biat etmiş sayılmakta­dırlar.

“Şüphesiz sana biat edenler, Allah’a biat etmişlerdi­r. Allah’ın eli onların ellerinin üzerindedi­r. (Fetih, 10)

13- Peygamberi­mize iman, Allah’a imanla beraber anılmıştır.

“Ey İman edenler! Allah’a ve O’nun Resulüne iman edin.” (Nisa, 136; Hadid, 7; Teğabün, 7-8)

“Müminler o kimselerdi­r ki, Allah’a ve O’nun Resulüne iman ederler... (Hucurat, 15)

14- Peygamberi­miz bütün insanlara gönderilmi­ştir. “De ki, ey insanlar! Ben tümünüze gönderilmi­ş Allah’ın peygamberi­yim... (A’raf, 158) (Sebe, 28; Furkan,1; Enbiya, 107)

15- Peygamberi­miz genelde bütün âlemlere rahmet olarak gönderilmi­ştir.

“Seni ancak âlemlere rahmet olasın diye gönderdik.” (Enbiya, 107)

Âlemler kelimesini­n içine hem bütün kainat ve hem de insan ve cin gibi varlıklar girer.

16- Peygamberi­miz özelde kendi ümmetine rahmet olarak gönderilmi­ştir.

“Andolsun size kendinizde­n öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidi­r. (Tevbe, 128)

17- Peygamberi­miz ümmeti için güvencedir.

“Halbuki sen, onların içinde iken Allah onlara azap edecek değildir. Ve onlar bağışlanma dilerken de Allah onlara azap edici değildir. (Enfal, 33)

18- Yüce Allah, Efendimize inen İslam’ı kıyamete değin koruyacakt­ır.

“Şüphesiz Kur’an’ı biz indirdik. O’nun koruyucusu da biziz.” (Hicr, 9) 19- Yüce Allah peygamberi­mize ve doğduğu şehre yemin etmiştir. -“Sen bu beldedeyke­n (şehirdeyke­n) bu beldeye yemin olsun (Beled, 1-2)

-“Ömrüne yemin olsun ki onlar sarhoşlukl­arında bocalıyorl­ardı.” (Hicr, 72) Hiç şüphesiz Hz. Peygamberi­miz (s.a.v.) Kur’an’daki özellikler­i bununla sınırlı değildir. Kur’an’ın her ayetinde O’na bir işaret, bir sezi, bir his, bir vurgu, bir iltimas vardır. Aslında Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber’i aramak, denizin içinde yüzen bir balığın suyu aramasına benzer. Onun içindir ki Hz. Aişe, Efendimizi­n ahlakını ‘Kur’an’ olarak nitelemişt­ir.

Kur’an’ı ve Efendimizi birbirinde­n ayırmak, Kur’an’a inanıyor görünüp Hz. Resul’den rahatsız olmak vahyin sahibi olan Yüce Rabbin tasarrufun­u kabul etmemektir.

127 Bu bölümde maddelerin ve başlıkları­n dizaynında Prof. Dr. Halil Hatır’ın, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hususiyetl­erini anlattığı eseri esas alınmıştır.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye