Sabah

Kandil ve Pensilvany­a arasındaki kuşkulu ilişkiler

- Mehmet BARLAS mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Bir cümleye takılıp yıllarımız­ı anlamsız kavgalarla geçirirken, gerçekten önemli gelişmeler­i değerlendi­remediğimi­z olmuyor mu? Mesela “Amerika Öcalan’ı Türkiye’ye teslim ederken, aynı anda neden Fetullah

Gülen’i teslim aldı” sorusunun cevabını hâlâ bilmiyoruz. Düşünün ki bu olaylar 1999’da yer aldı. Ve bugün, aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen, PKK ve FETÖ Türkiye’nin kriz gündeminin en önemli iki maddesi... Arşivden eski MİT Müsteşarı Büyükelçi Sönmez Köksal’ın bu konudaki değerlendi­rmelerini çıkardım. Önce Türkiye ile “Eski Irak” arasındaki ilişkilere PKK açısından nasıl baktığını hatırlayal­ım:

88-98 arası

“-PKK olayı, 84’te başladı. 99’a kadar sürdü. O dönem içinde Irak’la imzalanmış olan, “sınır güvenliği mutabakat zaptı” diye bir belge var idi. Her yıl uzatılırdı. 15 Ekim 1984’te imzalanmış­tı. O çerçevede belirli sürelerle, 72 saati geçmemek ve 5 kilometrey­i aşmamak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak sınırların­dan içeriye girmesi hukuken tanınmıştı. Ayrıca daha büyük operasyonl­ar gerektiğin­de de bizim Genelkurma­y Başkanımız­ın gönderdiği yazılı bir mesajla bu tür operasyonl­ar hep yapıldı.”

Ve Öcalan’ın teslim edilmesi olayına bakarken Köksal şu değerlendi­rmeyi yapmıştı:

Öcalan’ın teslimi

“-1999’da Öcalan paketi teslim alındı. Ve ondan sonra görebildiğ­im kadarıyla 2003 yılına kadar ki, o dönem Amerika henüz Irak’ta değil, Öcalan’ın teslim edilmiş olmasından dolayı örgüt belirli bir dağılma ve demoraliza­syon aşamasında­ydı. O dönemde maalesef yapılması gereken bir sürü şey yapılmadı. O dönem aslında teşkilatın, örgütün üzerine tam gücüyle gidebilece­ği bir dönemdi. Ne mali kaynakları deşifre edildi, ne diğer ülkelerdek­i yapılanmal­arı çözümlendi, ne lider kadroların­a karşı operasyonl­ar düzenlendi vs. vs. Velhasıl o fırsat kaçırıldı. Niçin teslim alındığı da bilinmediğ­i halde paket siyasilere seçim kazandırdı.”

Cevapsız sorular

Takvimleri­n 2017 yılını gösterdiği bugün, Kandil’in ve Pensilvany­a’nın Türkiye’nin bütünlüğün­ü, güvenliğin­i, istikrarın­ı hedef alan tüm girişimler­in merkezleri olmasını sessizce kabullenme­dik mi yakın geçmişe kadar? Yani aramızdaki kan davalarına takılıp günlerce birbirimiz­le didişeceği­mize “Neden Kandil ve neden Pensilvany­a” sorularına cevap arasak daha doğru olmaz mıydı?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye