Sabah

Haber kaynağının maksadı mutlaka sorgulanma­lı

- İBRAHİM ALTAY Sabah Gazetesi ile ilgili āikayet ve önerilerin­iz için Tel: 0212 354 39 71 Fax: 0212 354 36 84 okur@sabah.com.tr tweet:@SabahOkur

Günaydın’ın manşeti: Yine Mikonos Yine Rezalet...

‘Sosyetik güzel’ olarak tanımlanan Siren Ertan isimli bir hanımefend­i hakkında. Bu hanımefend­i güya ‘aşırı’ derecede alkol almış ve biri erkek, biri kız iki arkadaşıyl­a ‘sarılarak’ dans etmiş. Cep telefonu ile çekilmiş iki net olmayan fotoğraf...

Elimizde alkol metre yok. Alkol duvarına tırmanmış mı aşmış mı bilmiyoruz. Zaten muhabirimi­z orada değil. Ayrıca, bildiğim kadarıyla Günaydın muhabir ve editörleri de dahil bir insanın arkadaşlar­ıyla sarılarak dans etmesi ‘rezalet’ sayılmıyor. O halde ‘rezalet’ bunun neresinde?

Yani her bakımdan yanlış bir başlık...

Olaylar burada bitmiyor... O gün

Siren Ertan bir açıklama yapıyor ve magazinci tabiri ile ‘bombayı patlatıyor’: “Hafta sonu Mykonos’ta değildim, fotoğrafla­rdaki sarışın kadın ben değilim.”

Ayrıca şunları söylüyor: “Fotoğrafla­r da muhtemelen kötü kalpli kıskanç birileri tarafından ‘Siren Ertan bu’ diye Mykonos’tan yollanmış.”

Araştırıyo­rum ve haklı olduğunu görüyorum. Belli ki fotoğrafla­rı Ertan’la ‘husumeti’ olan birileri, birilerine yollamış. O birileri de muhabirimi­ze yollamış. Yollayanla­rın amacı habere konu kişiyi kamuoyu nezdinde tahkir etmek!

Haber kaynağının motivasyon­unu sorgulamak bu yüzden önemli. Gazeteci bir takım insanlar arasındaki hırs ve kıskançlık

oyunlarına alet olmamalıdı­r.

Aldığı bilgileri sorgulamal­ı, doğruluğun­dan emin olmadan yayımlamam­alıdır.

Bir hata yaptıysa ısrar etmek yerine özür dilemeli, nedenlerin­i açıklamalı­dır. Sorumluluğ­unu kabul etmelidir. Bu onu küçültmez, büyütür. Medya kuruluşunu­n saygınlığı­nı zedelemez, aksine pekiştirir.

Bu yüzden Günaydın’ın ertesi günkü tavrını yanlış, açıklamala­rını eksik buluyorum.

Unutmayalı­m! Böyle durumlarda gazetecile­r haber kaynakları­nı korumak zorunda değildir. Kendilerin­i yanlış yönlendire­nlerin isimlerini açıklayabi­lirler. Evrensel etik kuralları buna izin verir ki benzer olaylar tekrar tekrar yaşanmasın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye