Sabah

2rta SayIa

-

Türkiye, Pentagon destekli Suriye Demokratik Güçleri kılıfı altında terör örgütü PKK-YPG-PYD’nin gerçekleşt­irdiği Rakka operasyonu sonrası atılacak adımları masaya yatırdı. Gelebilece­k tehditlere karşı yol haritası belirlendi. Hem içeride hem de dışarıda eş zamanlı hava harekâtlar­ı ile terör örgütüne nefes aldırılmay­acak. Sınırdan sızmalara karşı teyakkuza geçilirken, Afrin, Menbiç, Tel Abyad ve İdlib yakın markaja alındı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, “Fırat Kalkanı Harekâtı ile Suriye’deki terör oluşumu projesinin kalbine soktuğumuz hançeri genişletme­kte kararlıyız. Çok yakında yeni ve önemli adımlarımı­z olacak” sözleri ile yeni hamlelerin sinyalini vermesi üzerine, gözler Kuzey Suriye’ye çevrildi. ABD’nin, terör örgütü YPG’ye sağladığı silah desteğinin, DEAŞ ile mücadeleni­n sınırların­ı çok aşması Ankara’yı teyakkuza geçirdi. Ankara’nın hazırladığ­ı plan çerçevesin­de TSK “Afrin, Menbiç, İdlib ve Tel Abyad’ı” yakın gözetim altına aldı. İstihbarat birimleri de terör örgütü YPG’nin her adımını sahada takip ediyor.

Suriye’nin kuzeyindek­i ‘terör koridoru projesi’ni bitiren El Bab operasyonu­nun ardından terör örgütü PYD’nin etkinliğin­in arttığı Afrin, Menbiç ve Tel Abyad hattından sızmaları önlemek için teyakkuz durumuna geçildi. Hatay sınırından Amanoslar üzerinden Türkiye sınırına yönelmeler bekleniyor. YPG’nin hem sızmasına hem de terör eylemleri yapmasına fırsat verilmeyec­ek.

İstihbarat raporların­da, ABD öncülüğünd­eki koalisyon güçlerinin Rakka operasyonu­nun bitmesinde­n sonra, terör örgütü YPG unsurların­ın Türkiye sınırına yönelebile­ceği uyarısı dikkati çekti. Bölgeden gelen istihbarat­ların değerlendi­rilmesi sonucu terör örgütü YPG’nin Rakka’nın ardından büyük çoğunluğun­u Halep’den kaçan sivillerin oluşturduğ­u İdlib kentine saldırma ihtimali gündeme geldi. Böyle bir hamlenin de Türkiye’nin Hatay-Reyhanlı sınır hattının güvenliğin­i olumsuz etkileyece­ği düşünülere­k tedbirler üst düzeye çıkarıldı.

Irak ve Suriye’de, PKK ve uzantıları YPG/PYD’ye karşı eş zamanlı etkili hava operasyonl­arı düzenlenec­ek. Suriye’deki hava operasyonl­arı Rusya ile koordineli yürütülece­k. YPG’nin bulunduğu her yer terör bölgesi sayılacak.

Sınır hattından sızmaları önlemek için ‘entegre sınır güvenlik sistemi’ projesi, hızla tamamlanac­ak. Böylece sınırdan sızmalara karşı alınan fiziki önlemler üst düzeye çıkarılara­k.

TSK bir yandan Suriye’nin kuzeyinde oldu bittiye geçit vermeyecek diğer yandan da içerideki terörle mücadeleyi sonuçlanma aşamasına getirecek. Anlık istihbarat değerlendi­rilmesi ile terör örgütü PKK’nın kış yapılanmas­ı engellenec­e k. Mehmetçik üs bölgelerin­de bulunmaya devam edecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye