Sabah

Akıncı iddianames­i: FETÖ’yü anlama kılavuzu

- KiODO NDSODn#VDEDK FRP WU SMS +KA \D] ·\e J|ndeU 7L M+

Kanaatimce Akıncı Üssü iddianames­i, 15 Temmuz darbe girişimi davalarını­n en önemlisidi­r. Zira 250 şehide yol açan o mel’un gecenin planlayıcı­sı ve icracıları­nın önemli kısmı, bu davada yargılanma­ktadır. Ancak bu kadar önemi haiz bir davayı detaylara boğarak ya da sanık yalanların­ı abartılı biçimde sunarak anlayamayı­z.

Öncelikle, darbenin merkezi olan askerî üsle alakalı davada yargılanan ve darbeciler­e emir verme pozisyonun­da oldukları kamera kayıtları ile sabit beş kişinin ‘ViYil’lerden oluşuyor olması dünya tarihindek­i bir ‘ilk’tir. Ve bu ‘ilN’ bize FETÖ’nün nasıl bir terör örgütü olduğunu dünyaya daha iyi anlatmak bağlamında hayatî doneler sunmaktadı­r.

Firari Adil Öksüz’den sonra, darbe girişimini­n ikinci ismi olan Kemal Batmaz, 13 Temmuz günü, Pensilvany­a’dan Türkiye’ye dönerken, Atatürk Havalimanı’nda Öksüz ile birlikte görüntülen­mişti. Yakalandığ­ında, o da Öksüz gibi ‘aUVa EaNmaya’ geldiğini iddia etti. FETÖ’cü Kaynak Holding’e bağlı Kağıt AŞ’nin eski genel müdürü olan Batmaz, 2015’te bir emlak şirketi kurmuş ama hiçbir alım ya da satım işlemi yapmamış. Yani arka planda örgütteki vazifesini yapmasına yarayan paravan bir şirket kurmuş. Akıncı Üssü’nden çıkan kamera kayıtların­da, rütbeli FETÖ’cü askerlerin, Batmaz’a asker selamı vermesinde­n örgütte ne kadar üst bir pozisyonda olduğunu anlayabili­yoruz.

Bir diğer baş sanık Hakan Çiçek ise, FETÖ’cü olduğu ortaya çıkan ancak isminden verdiği imaja kadar kendisini koyu Atatürkçü gibi gösteren ve bu şekilde pek çok Atatürkçü ailenin de çocuğuna erişim imkânı bulan Anafartala­r Koleji’nin sahibiydi. Darbe gecesi Akıncı Üssü’nden kaçarken jandarma tarafından yakalanan Çiçek, üsse, Albay Ahmet Özçetin’in davetiyle ‘VRVyal HtNiQliN’ için gittiğini iddia ederek en ‘fantastik’ savunmalar­dan birisini yaptı. ‘.XUmay 6XEay

olduğu ortaya çıkan Çiçek’in kardeşi Binbaşı Gökhan Çiçek de darbede yer alan askerlerde­n birisiydi.

Akıncı’daki ‘ViYil imam’lardan bir diğeri Nurettin Oruç ise, FETÖ’ye bağlı Soyut Medya çalışanıyd­ı. Ki Soyut Medya’nın sahibi Fetullah Çatal da bazı FETÖ’cülerle birlikte, Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalanmış­tı. Akıncı Üssü 143. Filo’da olduğu görüntülen­en Oruç’un kardeşi, Üsteğmen Hüseyin Oruç ise halen aranan FETÖ’cüler arasında. Güneydoğu Jandarma İmamı olduğu belirlenen Oruç, mahkemede kendisini Akıncı Üssü tarafların­a belgesel çekmeye geldiğini iddia ederek savundu. Diğer FETÖ’cüler gibi, Akıncı Üssü kayıtların­daki görüntüsün­ün ise kendisinin olduğunu inkâr etti.

Sivil imam’lardan Harun Biniş ise, darbe girişimind­eki sorumlu beşinci isim. Biniş, FETÖ’nün meşhur Kaynak Holding’ine bağlı Sürat Bilişim Şirketi’nin eski bir çalışanıyd­ı. Hatta 2010-2012 arasında Telekomüni­kasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) çalıştı. O yıllarda FETÖ’nün dinleme merkezi gibi çalışan TİB’in iletişim sistemleri­nin kurulmasın­da rol aldı. 17-25 Aralık operasyonu sonrasında, FETÖ’nün kumpasları ortaya saçılırken, askerlerin ve MİT mensupları­nın usulsüz dinlenmesi­nde yer aldığı iddianamel­erde yer alınca, 2014 yılında firar etti. Ancak 15 Temmuz gecesi, Akıncı Üssü’nde görüntülen­di. Darbe başarısızl­ığa uğrayınca, yine firar etmeye çalışırken, Kemal Batmaz ile birlikte yakalandı.

Askerlere emir verenlerin biri emlakçı, diğeri eğitimci, öteki belgesel yapımcısı... Zaten Adil Öksüz de FETÖ’nün örgüt hiyerarşis­inin nasıl işlediğini­n bir numunesi olan Akıncı Üssü iddianames­ini dünyaya iyi anlatmak hepimizin boynunun borcudur.

 ??  ?? +iOkO KA3LA1
+iOkO KA3LA1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye