Sabah

AVRUPA’DAKİ KRİZ ekmeğimize ‘yağ’ sürecek

Avrupa’da tereyağı stoklarını­n yüzde 99 azalması ile birlikte ikiye katlanan fiyatlar krize neden oldu. Sütçüler Türkiye’nin üretimi ve ihracatı artırarak krizi fırsata çevirebile­ceğini belirtiyor

-

BİLİM adamları tarafından aklanan tereyağına talep son yıllarda zirveye çıktı. Bu talebe Çin’in pazardan yüksek montanlı alımlar yapması, düşen süt fiyatları nedeniyle dev tesislerin üretimi azaltması ve daha katma değerli ürünlere yönelmesi Avrupa’da stokları eritti. En yüksek tereyağı tüketimini­n olduğu Avrupa’da stokların yüzde 99 azalmasıyl­a ciddi bir krize dönüşen fiyat artışları, Türkiye’de de hissedildi. Ancak üreticiler, bu krizin fırsata çevrilebil­eceği görüşünde birleşiyor. Bugüne kadar Türkiye’den yüksek miktarda alım yapmayan Avrupa Birliği ülkelerini­n rotayı Türkiye’ye çevirmesi bekleniyor. Türkiye’nin hem pazara yakınlık hem de ürün kalitesiyl­e rakiplerin­den bir adım öne çıkacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Süt Et Gıda Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği Başkanı Tarık Tezel, Türkiye’de AB’deki gibi süt fiyatların­ın dip yapmadığı, dolayısıyl­a bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşamadıkl­arını dile getirdi. Tezel, şunları söyledi: “Türkiye Avrupa’daki krizi fırsata çevirebili­r. İç piyasada fiyat artışları yerine ihracatı artırmaya bakmak lazım. Dünyada stokların hızla erimesi talebin arttığını gösteriyor” dedi. Türkiye Süt Üreticiler­i Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Avrupa’da yaşanan krizin yerli süt üreticiler­ine yarayacağı­nı, bu sayede üretimin ve ihracatın artacağını söyledi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicile­ri Derneği Başkanı Harun Çallı, “Türkiye’deki üretim ve tereyağı stokları şu anda yeterli. Bir sorun yaşamayız. Dünyada fiyat artışları olur, ülkeler de buna karşı önlem alır. Belli bir süre sonra fiyatların tekrar normale döneceğini düşünüyoru­m” değerlendi­rmesini yaptı.

 ??  ?? ihracat
ihracat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye