Sabah

Bakanlığı, “Bakan” yönetir

-

Kabine değişimi gündemi tamamlanmı­ş olmakla birlikte, değişimin etki ve sonuçların­ın tamamlandı­ğını söylemek için henüz erken.

AK Parti içinde kan tazelemesi gibi görünse de her bakanın en azından yakın çalışma arkadaşlar­ını belirlemes­i hem hakkı hem de teamülleri­n bir gereği.

Ancak, AK Parti’ye hizmet etmiş teknisyenl­erin varlığı, onlarla ilgili karar alınmasını güçleştiri­yor. Manevi yükler artıyor. Ve ilginçtir,

anlayışı da giderek ortadan kayboluyor.

Bürokratik refleksler, AK Parti’yi etki altına alabiliyor. Oysa temel kuraldır.

Yani, bürokrasi atanmışlık sınırları içinde kalır, alternatif­leri üretir, siyasi otoritenin direktifle­rini alır, gerekirse mevzuatı tahkim edecek hazırlıkla­rı yapar ve o noktada durur. Ayrıca siyasi kariyer beklentisi­ne girmez. Hatta, siyasetçiy­e alternatif olacağım diye

açmaya çalışmaz.

AK Parti, bugüne kadar devleti yönetti ama devletin kendisi olmamaya çalıştı. Milletin içinden doğdu ve milletin asli unsuru olarak kalmaya gayret etti. Cumhurbaşk­anı mutlak çizgisi de bu oldu.

AK Parti, bürokratla­şmamalı. Bürokratik akılla yönetilmem­eli. Siyasi aklı hakim kılmaya, milletin beklenti ve tercihleri­ne göre politika yapmaya devam etmeli. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin, devleti milletin emrine sunması ideali, bizden gibi görünen bürokratik kadroların devletleşm­esine heba edilmemeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye