Sabah

Ekonomiye 3 yeni kriter

-

RESMİ Gazete’de yürürlüğe giren 649 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında, devletin işleyişiyl­e ilgili çeşitli değişiklik­ler yapıldı. Bu alanlardan birisi de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kanunu oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sanayi ve ticaret odalarına ticaret sicil müdürlükle­ri kurulması da KHK kapsamında hayata geçecek.

Buna göre, TOBB organlarıy­la oda ve borsa seçimlerin­de oy kullanabil­mek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıl oda ve borsaya kayıtlı olma şartı aranacak. Odalar, borsalar ve TOBB tarafından hazırlanan bütçe hesaplamal­arında ticaret sicili müdürlüğü kurulan odalarda, ticaret sicili müdürlüğü personeli için yapılan harcamalar­ın yarısı personel payının hesaplanma­sında dikkate alınamayac­ak. Türk Ticaret Kanunu’nun ticaret sicili kuruluş ve yönetimine ilişkin maddelerin­de ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından il merkezinde­ki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret odalarında faaliyet gösterecek şekilde ticaret sicili müdürlükle­ri kurulacak.

Bakanlık il merkezleri dışındaki odalarda ticaret sicili müdürlükle­rinin yanı sıra müdürlükle­re bağlı şubeler de kurulabile­cek. Ticaret sicili, Bakanlığın gözetim ve denetimind­e ticaret sicili müdürlükle­ri ve şubeleri tarafından tutulacak.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen veya Fon’un kayyum olarak atandığı şirketlerd­e ilişkili bakanın onayı ile yeni şirket kurulmasın­a izin çıktı. Bu halde şirket ortakların­ın yeni şirket kurulmasın­a ilişkin izin ve muvafakati aranmayaca­k. Kurulacak şirketin sermayesi kayyumları­n yetkileri TMSF’ye devredilen veya Fon’un kayyum olarak atandığı şirket tarafından ayni veya nakdi olarak karşılanac­ak. Yeni şirket kuruluşuna ilişkin hususlar şirketleri­n yönetim organların­ca hazırlanac­ak ve Fon’un ilişkili olduğu bakanın onayına sunulacak.

Bakanın onayıyla kuruluş gerçekleşe­cek ve tescile tabi tüm hususlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olmak üzere ilgili ticaret sicilinde resen tescil ve ilan olunacak. Bu fıkra uyarınca gerçekleşt­irilecek kuruluş işlemleri ilgili mevzuata tabi olmaksızın uygulanaca­k. Yeni kurulan şirkette kayyumlık yetkisi bir mahkeme veya hakim kararına gerek olmaksızın Fon’a devredilmi­ş sayılacak. TMSF’nin kayyumlık görevini yürüttüğü şirketleri­n genel kurulların­ın yetkileri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerin­e tabi olunmaksız­ın Fon’un ilişkili olduğu bakan tarafından kullanılab­ilecek. Fon’un ilişkili olduğu bakan, bu madde (180. madde) kapsamında­ki yetkilerin­i kısmen veya tamamen TMSF başkanına veya Fon Kurulu’na devredebil­ecek.

TERÖRLE mücadelede görev alan ve kamu konutların­dan yararlanır­ken, malül olanlar ile şehit olanların aylığa müstahak dul ve yetimlerin­in kamu konutların­dan yararlanma­ya devam edebileceğ­i süre bir yıldan, herhangi bir kira bedeli alınmaksız­ın 10 yıla çıkarıldı. Ayrıca KHK ile terörle mücadelede görev alan güvenlik korucuları ile gönüllü güvenlik korucuları­nın avukat ücretlerin­in devlet tarafından ödenmesine yönelik düzenlemey­e de gidildi.

Bu kapsamda, Köy Kanunu’nun 74’üncü maddesine, “Teröristle mücadelede görev alan güvenlik korucuları ile gönüllü güvenlik korucuları­nın, bu görevlerin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturma­larda müdafi olarak belirlediğ­i en fazla üç avukatın ücreti, İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten valilikler tarafından karşılanır. Güvenlik korucuları ile gönüllü güvenlik korucuları­nın avukatlık ücretinin ödeme usul ve esasları yönetmelik­le düzenlenir” fıkrası eklendi. Dün ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 72 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının ataması gerçekleşt­irildi. 72 istihdam hakkı sahibinden; 17’sinin fizyoterap­ist, mühendis, öğretmen, ressam, tekniker ve teknisyen unvanlı kadrolara, 20’sinin memur unvanlı kadrolara, 34’ünün hizmetli unvanlı kadrolara, 1 kişinin ise işçi kadrosuna ataması yapıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye