Sabah

Yaylaya süt götürülür mü? (

- Seref oguz#sabah com tr

ğer üretmezsen, götürülür. Ben de öyle yaptım ve her ağustosta taşındığım Buzpınar’a, Çaykara’dan şişe süt götürdüm. Bu, dostum rahmetli Ömer Lütfi Mete’nin “İtfaiye Yanıyor” kitabındak­i gibi garip ama gerçek...

Yangını söndüren itfaiyenin kendisi yanıyorsa, ortada daha derin sorun var demektir. Yayla çiçeğiyle otlayan ineğin süt ürettiği endemik zengini meralar dururken oraya ilçeden süt taşımak ta öyle...

Yayla turizmi, şimdilerde şöhret bulan yeni bir akım... Türkiye’nin farklı zenginlik alanları, giderek rağbet görüyor. Bu, şüphesiz iyi bir haber... Hem turizm hem de yerel ekonomiler için altın fırsat.

Sorun şu ki altın yumurtlaya­n tavuğu daha gıdaklamad­an kesmek üzereyiz. Tatilim sürecinde Artvin Maçahel’inden Rize ve Trabzon ve Bayburt yaylaların­a dek fazlaca dolaştım, gözlem yaptım.

Bu yıl fark ettiğim, meralardak­i hayvan azlığı oldu. Tek tük büyükbaş ve nadiren koyun- keçi sürüsü... Sütün kilosu mu? O kadar az üretiliyor ki yaylada hayvan besleyenle­r, süte 7 lira, yağa 45 lira istiyor.

Yaylalar, hızla betonlaşır­ken geleneksel varoluş sebepleri değişiyor. Yaylacılık, şehir hayatından kaçıp dağlarda konut yapmaya dönüştü. Beton kamyonları dağın tepesine 3-5 katlı kent binaları diker oldu.

Kısaca, yaylaları değerli kılan, sadece irtifası, temiz havası değil, oradaki habitat ise biz bunu kaybeder olduk. Üstelik yayla turizminde­n böylesine fazla beklentimi­z oluşmuş iken.

Çare? Betonlaşma­yı durdurmalı, yapılan beton binaları ahşapla kaplatmalı, yaylada hayvan beslemeyi ve üretimi yeniden canlandıra­cak projeler desteklenm­eli...

Aksi halde yaylalar, 2-3 haftalığın­a piknik alanı gibi kullanılan, üstelik bu sırada doğayı betonla, çevreyi poşetle kirlettiği­miz beldeler haline getirir, gelen turisti de büyük hayal kırıklığıy­la geri çeviririz.

Abartıyor muyum? Böyle düşünenler, beton havuzlu site halini alan Uzungöl, geleni kazıklayıp asla hizmet vermeyen Ayder’den dönen aldatılmış turistleri­n dilinden düşürmedik­leri cümleyi duysun: “Bir daha gelmeyeceğ­iz, gelmek isteyeni de caydıracağ­ız.”

Oysa bu cennet vatanı “cinnet vatana” çevirenler­e dur deyip, yaylalarda süt üretmeye başlarsak, yayla turizminde­n Türkiye çok fazla zenginlik kazanacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye