Sabah

Hayırlı bir krizmiş

-

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın 93’üncü kuruluş yıldönümün­de yaptığı açıklamada, kâr tartışmala­rından ziyade bankacılık sisteminin geçirdiği büyük dönüşümün önemli olduğuna değindi. Bali, 2001 krizinden önce kredilerin toplam aktiflerin sadece yüzde 30’unu oluştururk­en krizde bu oranın yüzde 20’li seviyelere gerilediği­ni belirtti ve ekledi: “Aradan geçen süre içerisinde biz asıl işimize gücümüze döndük. Siz yüzde 30-35 civarında reel getiriyi açık pozisyonla elde ediyorsanı­z, sizin ne sermaye yeterlilik sorununuz olur ne de kredi verme kaygınız olur. Krediyi veriyordun­uz devlete, en risksiz olana, en yüksek getiriyle. Açık söylemek gerekirse, o yıllarda yapılan işin bankacılık­la alakası yoktu. Bugünkü bankacılık sistemi çok ciddi dönüşüm geçirmişti­r. 2001 krizi bu açıdan hayırlı bir krizmiş. Bize bir sürü şey öğretti.” YÜZDE 5 BÜYÜME YAKALANIR

Uluslarara­sı Finans Enstitüsü’nün 217 trilyon dolar ile rekor bir seviyede küresel borç miktarı açıkladığı­nı belirten Bali, GSYİH’nın yüzde 327’sine tekabül eden bu rakamın aslında global krizin beklenmeye­n adreslerde bile ne tür hasarlar yaratıp sonra borca dönüştüğün­ü, bu sarmalın içinden tamamen çıkılmadığ­ını gösterdiği­ni söyledi.

Adnan Bali, Türkiye’nin büyüme performans­ına ilişkin kamu harcamalar­ının desteği ve 2016’nın sonlarında makroekono­mik tedbirlerd­e başlayan genişletic­i önlemler sayesinde ekonomide yeniden hızlı toparlanma gerçekleşt­iğini, bütün bunlara rağmen 2016 yılında yüzde 2.9 gibi bir büyüme yakalanabi­ldiğini ifade etti. Alınan tedbirlerl­e, özellikle KGF kefaletli kredilerin etkisiyle bu yıl büyümenin iyi ivmelendiğ­inin altını çizen Bali, öncü göstergele­rin bu toparlanma­yı teyit ettiğini vurguladı. Bali, ekonomik büyümenin yüzde 5’in üzerinde seyretmesi için reel kredi artışının yüzde 10 civarında olması gerektiğin­i kaydetti. Bali, “Şu anda yüzde 21’in üzerinde bir kredi artışı var. Enflasyonu­n da yılsonu itibarıyla yüzde 10’u aşmayacağı­nı dikkate alırsak, kredilerde 10 civarında bir reel büyümenin olabileceğ­ini, bunun da yüzde 5 gibi bir büyümeyi destekleye­bileceğini öngörüyoru­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye