Sabah

Dış politikada­ki stratejik hataların bedeli ağır olur g

-

zellikle dış politikada stratejik çaptaki hatalar, belirli süre sonunda karşınıza kriz konusu olarak çıkar.

Bu duruma somut örnek, Türkiye 2’nci Dünya Savaşı’nda tarafsızlı­k ilan etmesine rağmen Hitler Almanyası’na krom satması ve iki Alman savaş gemisinin Boğazlarda­n geçmesine izin vermesidir.

Bu hatalı kararlar savaş sonunda Sovyetler’in hem Boğazlarda üs hem de Kars’ı ve Ardahan’ı istemesine gerekçe olmuştur. Üstelik bu istekleri ABD ve İngiltere de desteklemi­ştir. Bereket Sovyetler’le ABD ve İngiltere’nin arası açılmıştır. Patlayan Soğuk Savaş’ta Türkiye Amerikan ittifakına girerek, Sovyet tehdidini etkisiz kılmıştır.

Stratejik çaptaki hatalara bir başka örnek de Kıbrıs’a yapılan askeri harekât sonunda, Türkiye’nin kalıcı uluslarara­sı bir çözüme gitmek yerine olmak yarışını iç siyasete konu etmesidir. Sonuçta Kıbrıs Rumları Avrupa Birliği’ne girmiş ama Kıbrıs Türkiye için 1974’ten beri bir kriz konusu olarak kalmıştır. Bu tür stratejik çaptaki hatalı kararlara uluslarara­sı camiadan verilecek bir örnek, ABD’nin Irak’ı işgali ertesinde ülkedeki Sünnileri yok sayarak yönetimi Maliki’nin Şii egemen yönetimine vermesidir. Sonuçta bu karar DEAŞ’ın doğumuna ve Irak’ın parçalanma­sına dayanmıştı­r. Şu anda Kuzey Irak’taki Kürt yönetimini­n aldığı ve fırtınalar kopartan referandum kararı da, ABD’nin stratejik çaptaki yanlışının geldiği noktadır.

Bu açıdan bakıldığın­da Türkiye’nin Suriye içindeki olumsuz gelişmeler­i vesile bilerek Esad’ın Baas rejimine karşı bir nevi savaş ilan etmesi ve Suriye’nin bütünlüğün­ü savunmak yerine, ayrılıkçı gruplara destek vermesi de stratejik çaptaki bir hatalı karar olabilir. Bu hatalı kararın bir yansımasın­ı PYD’nin ABD tarafından silahlandı­rılmasında görmekteyi­z. Bu arada güzelim Halep yerle bir olmuş ve Türkiye’ye 3 milyon sığınmacı gelmiştir.

Türkiye Suriye’deki hatalardan ders aldığı için şimdi Irak’ın bütünlüğün­ü savunmakta ve Kuzey Irak Kürtlerini­n referandum kararına karşı çıkmaktadı­r.

 ??  ?? BAR/A6
BAR/A6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye